Die Parteis partiledare, Martin Sonneborn, utanför riksdagshuset i Berlin.
Die Parteis partiledare, Martin Sonneborn, utanför riksdagshuset i Berlin. Bild: Franka Bruns

Här är några av tyska Die Parteis mest udda vallöften

”Återuppbygg Berlinmuren!”, ”Inför existensmaximum!”, ”Förbjud Photoshop!” Under söndagen går tyskarna till val. Många pratar om ett eventuellt regeringsskifte, men det finns de som har en helt annan agenda. Tyska satirpartiet Die Partei, som gjort sig kända för sina udda förslag, har redan knipit åt sig en plats i Europaparlamentet och har nu även chans på Berlins delstatsparlament. Här nedan listar vi några av partiets galnaste vallöften inför kommande mandatperiod.

ANNONS
|
Bild: Alan Diaz

Förbjud Photoshop

grade crossed
Politiker är inte snyggare än de gör sig på sina valaffischer. En vanlig tysk väljare kan därför, enligt Die Partei, bli livrädd för sina statsrepresentanter när de ser hur de ser ut i verkligheten. För att stoppa denna falska marknadsföring vill man därför stoppa Adobes världskända fotoredigeringsprogram Photoshop.
Bild: Christine Olsson

Inför maxtak på ölpriset

grade crossed
Förstärk kundprincipen och inför en rikstäckande ölprisbroms. Detta ska man verkställa genom ett ölprisindex som bromsas när båda dessa av följande faktorer rapporteras.

1. Stor törst bland befolkningen
2. En verifierbar mängd tomma glas.

Partiet undersöker även möjligheten att införa en kebabprisbroms.
Bild: JOHN GAPS III

Återuppbygg Berlinmuren

grade crossed
Berlinmurens fall var en historisk händelse. Men upp med den igen, tycker Die Partei. Att man som ett land bokstavligt talat måste mura in sin befolkning för att de ska stanna kvar i landet, är ju alltid ett bra betyg, menar de. Förutom denna kända ikon för centralstaten, vill Die Partei också smälla upp vägkorsningar, högspänningsstolpar, branta kuster, bygg- och badområden, plattformskanter, cykelvägar, bananskal samt kraftfulla skyltar. Allt för att skydda befolkningen.
Bild: Jens Meyer

Inför existensmaximum

grade crossed
Du kanske har hört talas om termen existensminimum. Die Partei vill införa det motsatta. Existensmaximum innebär att ingen tysk medborgare får ha tillgångar över 10 miljoner kronor. Pengar kommer på så sätt att omfördelas från den rikaste procenten till resterande 99 procent. Partiet motiverar förslaget med: ”kan du inte ha kul med livet med 10 miljoner förtjänar du inte livet”.
Bild: Johan Nilsson/TT

Främja eliten – ingen under 30 ska ha ett vanligt jobb

grade crossed
Vår europeiska intellektuella historias utbildningsideal är enligt partiet viktigare än den europeiska industrins ekonomiska intressen. Därför vill Die Partei att samtliga tyskar studerar i minst femton år, samtidigt som de måste vara politiskt och socialt engagerade. Ingen under 30 ska, enligt dem, ha ett vanligt jobb.
Bild: Patric Söderström / TT

Stoppa djurförsök – testa på elitidrottare

grade crossed
Die Partei vill att alla pågående och framtida djurförsök omedelbart stoppas och i stället överförs till elitidrottare, som enligt dem är vana vid att stoppa i sig olika ämnen. Djur ska i framtiden bara vara till för att vara söta och bli uppätna.
Bild: isabell Höjman/TT

Gratis kreditkort till alla

grade crossed
Ge alla tyska medborgare, även de utan inkomst och tillgång till gratis kreditkort, så att de kan köpa vad de vill. Kreditkorten ska komma från det skandalomsusade tyska kreditkortsföretaget Wirecard och enligt partiet vill man finansiera detta med pengareserver som enligt dem inte finns. Eftersom federala myndigheter ändå inte håller koll på balansräkningen, anser Die Partei att detta är fullt möjligt.

Det här är bara några av de mer obskyra förslag som Die Partei kommit med. Den mest naturliga frågan efter detta är sannolikt: Är de på riktigt?

Nej... det är de inte. Även om partiet faktiskt redan sitter i Europaparlamentet och kan komma in i Berlins Delstatsparlament.

Vill göra narr av etablissemanget

Så vilka är då Die Partei? Den som kan sin sovjetiska historia kan ha koll på att det var smeknamnet man gav till tyska SED som var det styrande (och enda partiet) i Östtyskland. Men i detta fallet är Die Partei en akronym för ”Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative”. På svenska: Partiet för arbete, rättsstat, djurskydd, främjande av eliten och gräsrotsdemokratiskt initiativ.

ANNONS

Partiet är ett så kallat satirparti utan någon egentlig politisk agenda annat än att kritisera och göra narr av etablissemanget. Die Partei grundades 2004 av två redaktörer från det politiska satirmagasinet ”Titanic” och sedan 2014 är Martin Sonneborn partiledare.

Die Partei har i dag två platser i Europaparlamentet och 2020 fick de även indirekt en plats i förbundsdagen då en sittande före detta socialdemokratisk politiker anslöt sig till partiet. I dag har partiet cirka 50 000 medlemmar, vilket är fler än Tysklands tredje största parti Alternative für Deutchland, och enligt Der Tagespigel räknas partiet som ett av de småpartier som har en chans att knipa åt sig en plats i Berlins Delstatsval.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS