Göteborg har fått flera nya offentliga konstverk under 2019 som ska pryda stadens gator och torg. GP listar dem här nedan.
Göteborg har fått flera nya offentliga konstverk under 2019 som ska pryda stadens gator och torg. GP listar dem här nedan. Bild: Lars Ocklund/Per Wahlberg/Jan Peter Dahlqvist

Här är Göteborgs nya offentliga konst

Skulpturer och ljuskonst. Ljudverk och avbildningar. Hittills har göteborgarna fått flera nya konstverk att titta och lyssna till på stadens gator och torg. GP listar här 2019 års tillskott till den offentliga konsten.

ANNONS
|
Göteborgs nya offentliga konst

Hagavågen

grade crossed
Konstnärerna Signe Johannesen och Erik Rören har samarbetat med upp mot 300 barn när de tagit fram "Hagavågen". Ett konstverk som invigdes i juni på Pehr Erikssons plats i Haga. Arbetet har utgått från demokratiska processer där barnen exempelvis har fått rösta om färger. Konstverket innefattar också en omvandling av platsen till speakers corner, samt sången "En vädjan till yttrandefriheten" som tagits fram av barnen, konstnärerna och musikern Magnus Holmén.

Bild: Jan Peter Dahlqvist
Göteborgs nya offentliga konst

Teckning

grade crossed
På Bildradiogatan står sedan i våras Helena Mutanens skulptur "Teckning". Vissa kanske känner igen formen. Det är den klassiska "ank-kaninen" som först dök upp i den tyska satirtidningen "Fliegende Blätter" och därefter populariserades av framförallt filosofen Ludwig Wittgenstein. Verket är beställt och betalat av kommunala Bostadsbolaget.

Bild: Jan Peter Dahlqvist
Göteborgs nya offentliga konst

Veras Laboratorium

grade crossed
Chalmers invigde i juni en staty till minne av Vera Sandberg, den första kvinnan i Sverige med en ingenjörsexamen. Skulpturen av Vera Sandberg är skapad av Jan Cardell och är den tredje av en historisk, namngiven kvinna som finns utomhus i Göteborg, lika många som av Evert Taube. Statyn är placerad i Vera Sandbergs Allé, precis vid entrén från Kapellplatsen.

Bild: Per Wahlberg
Göteborgs nya offentliga konst

blodet i oss

grade crossed
Ola Åstrands ljuskonstverk "blodet i oss" kom på plats under början av året, men invigdes officiellt i maj. Den hittas i tunneln på Regementsvägen i Kviberg. Verket är en del av projektet "Ljuskonst i tunnlar" som startades för fem år sedan och är ett samarbete mellan Göteborgs stad och White Arkitekter.

Bild: Lars Ocklund
Göteborgs nya offentliga konst
Bild: Anders Ylander

Göteborgssviten: underjorden

grade crossed
I oktober invigdes Pia Sandströms "Göteborgssviten: underjorden". Ett ljudkonstverk där konstnären angriper de historiska och geologiska lager som kommer upp till ytan i samband med Västlänkens utgrävningar. Verket finns digitalt, men är fysiskt kopplat till platsen nedanför trappan i Haga som leder upp till Skansen Kronan. Ljudkonstverket är det första i en trilogi och de övriga två planeras till 2020 respektive 2021.

Bild: Anders Ylander
Göteborgs nya offentliga konst

Meaning well while doing harm

grade crossed
På en öppen innergård mellan Gregorianska gatan och Skottårsgatan i Kortedala kommer snart konstverket "Meaning well while doing harm" att invigas. Verket som har skapats av konstnärerna Goran Hassanpour och Fanny zu Knyphausen är dock redan på plats. Det är en skulptur som har formen av en stor textrulle som innehåller ett språkträd över alla indoeuropeiska språk, levande och utdöda.

Foto: Karin Andréen Olsson
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS