Här är göteborgarna vi vill se som årets julvärd i SVT

Efter fjolårets sävlige värmlänning Lars Lerin borde det vara dags för en tyknare julvärd. Rentav en härförare, en titan - kort och gott - en göteborgare. GP Kultur har listan - vassego SVT.

ANNONS
|

Förhandstipsen säger att det blir kocken och programledaren, den mjukt mysige skåningen Tareq Taylor, som får uppdraget som årets julvärd i SVT.

Inget ont om honom men visst vore det roligare med lite mer salt i sillen, en aning mer beska i snapsen? Det vill säga att det äntligen blir en trivsamt tyken GBG-profil som får tända ljuset och påannonsera Kalle Anka?

De senaste tjugo åren är det endast två göteborgare, Marianne Mörck (2019) och Lasse Kronér (2008) samt Partille-bördiga Petra Mede (2013) som fått det ärofyllda uppdraget som julvärd i SVT.

Onsdag klockan 11 avslöjar SVT identiteten på sin julvärd 2021. Vi håller tummarna för att det blir någon av nedanstående praktexemplar.

ANNONS
Årets julvärd i SVT

Claes Eriksson

grade crossed
Galenskaparnas nestor och komiska mastermind debuterar som operaman till våren. Så nog behöver Claes Eriksson en stunds vila från det mastiga projektet för att i stället sjunka ned i en bekväm skinnmöbel för att med säker hand och den ständiga glimten i ögat guida tittarna genom julfirandet. Claes Eriksson har dessutom en charmerande strävhet som skulle kännas uppfriskande i allt det söta och pyntade.
Årets julvärd i SVT

Ina Lundström

grade crossed
GP:s eget bångstyriga geni Ina Lundström får mer än gärna ta stämningen från podden ”Brôta på” och knô in den i den grå betongbunkern på Gärdet. SVT behöver Ina Lundström mer än Ina Lundström behöver SVT, men strunt i det nu. Vi bjussar gärna hela Sverige tv-tittare på GBG:s coolaste lussekatt. Vem vet, kanske vi rentav av slänger in stilisten, flanören och GP-profilen Kristian Wedel som extra grädde på Ris à la Maltan.
Årets julvärd i SVT

Tomas von Brömssen

grade crossed
Ja, okej, den här listan är redan nu närmast löjligt stark. Och då slänger vi in självaste Tomas von Brömssen i leken. Det är naturligtvis såväl tjänstefel som hål i huvudet att von Brömssen faktiskt ännu inte varit julvärd. Vi förutsätter att han fått frågan - varje år. Mysigare, varmare och mer älskvärd julvärd går inte att tänka sig. Till dess att SVT ger Tomas von Brömssen uppdraget kräver vi att ”Albert & Herberts julkalender” återsänds på bästa sändningstid. Året runt.
Årets julvärd i SVT

Gizem Kling Erdogan

grade crossed
Sveriges just nu coolaste skådespelare? Ja, det vill vi påstå. Gizem Kling Erdogan har dominerat i ”Kalifat” och ”Tunna blå linjen” så nu är det väl inte mer än rimligt att SVT betalar tillbaka och gör Högsbo-tjejen till årets julvärd. Gizem hyllar kollegan Kate Winslet i en ny intervju med tidningen Elle och pekar på att Winslets rollfigur i ”Mare of Easttown” "får vara barsk, öppna kylen och ta en bärs.” Det får du också, Gizem, fatta vilken skön julvärd.
Årets julvärd i SVT

Carl-Einar Häckner

grade crossed
Nu gissar vi lite här, men det känns inte så långsökt att anta att släktens trollkarl förväntas vara såväl tomte som ta ansvar för att underhålla alla kusinbarnen med lite korttricks när resten av släkten sjunker undan i en däst dimma byggd av fett, salt och socker. Så varför inte låta hela svenska folket ta del av Carl-Einar Häckners begåvning den här julen. Ingen har någonsin tänt ljuset lika fräckt. För att sedan trolla bort det. Kanske kan han till och med dra julgransglittret genom näsan?
Årets julvärd i SVT

Janne Josefsson

grade crossed
Vi förväntar oss inte att Janne Josefsson ska ta sig upp till Stockholm eller ens till tv-huset i Göteborg. Men det gör absolut ingenting. Vi vill ju att landets mest legendariske journalist ska sända direkt från ett vintrigt Åstol. Gärna med lite frost i skägget och fiskarmössan på skallen. Givetvis med uppdraget att teckna en bild av läget i landet och ställer både Tomten och Postnord till svars för de paket som inte kom fram i tid.
Årets julvärd i SVT

Viveca Lärn

grade crossed
Författaren, journalisten och profilen Viveca Lärn är alltid en ren fröjd att lyssna på och skulle vara en dröm som hela landets tomtemor under julafton i SVT. Få har så många glimrande berättelser och anekdoter i bakfickan, och Viveca Lärn är dessutom en fantastisk berättare. Ja, vi skulle rentav vilja att Viveca Lärns uppdrag som julvärd förlängdes över mellandagarna och nyårsafton så att hon får äran att också läsa den Lord Tennysons dikt i tv. Från Liseberg då, förstås.
Årets julvärd i SVT

Laleh

grade crossed
Under förutsättning att Los Angeles-Laleh faktiskt kommer hem igen till jul höjer vi bestämt våra röster för att hon ska få jobbet som julvärd. Få kan sprida lika lycklig stämning som stjärnan från Hammarkullen och folkkär är hon ju sedan länge. Landar hon uppdraget skulle Laleh Pourkarim väl dessutom, om vi inte missat något Triple & Touch-gig på arenan, bli allra först med att både varit julvärd och uppträtt på Ullevi.
Årets julvärd i SVT

Ebbot Lundberg

grade crossed
OK, vi får väl köpa in oss på idén om att Tomten kanske inte finns trots allt. Men vad gör det när vi har Ebbot Lundberg? Den gamle Soundtrack-estradören får helt enkelt bullra in i studion som en annan björnen Baloo med säck, skägg och kaftan. För att sedan dela ut enbart mjuka, lätt psykedeliska klappar och med frustande engagemang tända både ljuset och en bedövande mängd rökelse.
Årets julvärd i SVT

Sarah Klang

grade crossed
Göteborgs mäktigaste sångröst har bokat in tre Pustervik i januari nästa år och ska väl också ta upp den av pandemin uppskjutna utlandskarriären. Vid jul kommer kommer hon dessutom vara nybliven mamma. Fullt upp, alltså men Sarah Klang skulle hur som helst vara en fullkomligt ljuvlig julvärd i tv. Vi hoppas på sång, pyssel, mys och lagom saltade backstage- och nightliner-skrönor från turnéer och festivaler.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS