GP Kultur: Här är årets program i GP-montern på Bokmässan

Äntligen är det bokmässa i Göteborg igen. GP deltar med ett fullspäckat program med kända författare, angelägna frågor och spännande debatter. Se hela programmet i GP-montern här.

ANNONS
|

Torsdag 21 september:

Den manliga litteraturen

Andrés Stoopendaal, Victoria Greve. Moderator: Björn Werner. Tid: Torsdag 12.00

Den kvinnliga debutanten har gått från efterlängtad frisk fläkt till uttjatad kliché. Nu ropar bokbranschen efter böcker skrivna av män – om män. Den stora frågan är bara – vad är egentligen ett manligt skrivande? Författaren Andrés Stoopendaal diskuterar med Victoria Greve, redaktör på SvD och GP:s Björn Werner.

Ett decennium med identitetspolitik

Tobias Hübinette i samtal med Adam Cwejman. Tid: Torsdag 12.30

Diskussioner som rör identitet, ras, etnicitet och härkomst har med ojämna mellanrum dominerat den offentliga debatten. Tobias Hübinette har följt frågorna på nära håll och diskuterar med Adam Cwejman om vad vi kan lära oss av den här epoken i Sverige.

ANNONS

Rik på böcker – att tjäna pengar på sitt skrivande

Klas Ekman, Jens Liljestrand. Moderator: Björn Werner. Tid: Torsdag 13.00

Få pratar om den, men många författaren när den: drömmen om att kunna försörja sig på sina böcker. Eller ännu bättre – att bli rik på dem. Men hur realistiskt är det? Och hur ska man i så fall göra? GP:s Björn Werner frågar ut författarna Klas Ekman och Jens Liljestrand.

Fältstudier i ukrainsk feminism

Oksana Zabuzjko intervjuas av Sanna Samuelsson. Tid: Torsdag 14.00

Oksana Zabuzjko är ukrainsk författare och viceordförande i ukrainska PEN. Hennes bok ”Fältstudier i ukrainskt sex” blev en succé när den kom ut 2006. Nu ges den ut på nytt på svenska. Hör henne diskutera kriget och ukrainsk feminism med GP:s Sanna Samuelsson.

Kultursidans navelskåderi

Victor Malm, Åsa Linderborg. Moderator: Björn Werner. Tid: Torsdag 14.30

En betydande del av kultursidornas debatter ägnas åt att diskutera vad kultursidor egentligen ska ägna sig åt. Hur blev det så? Och är det ett problem? Expressens Victor Malm diskuterar med författaren Åsa Linderborg och GP:s Björn Werner.

Den unga kultursidan

Essy Klingberg, Gabriel Zetterström. Moderator: Nina Morby. Tid: Torsdag 15.30

En ny generation, födda under sent 1990-tal, tar plats på kultursidorna. GP:s Nina Morby pratar med Essy Klingberg (SvD) och Gabriel Zetterström (Sydsvenskan) om vad en kultursida bör vara i dag.

ANNONS

Fredag 22 september

Göteborgs-Posten – från tidningskris till årets dagstidning

Christofer Ahlqvist samtalar med Björn Werner. Tid: Fredag 11.30

På bara några år har GP gått från tidningskris till plussiffror och utnämnts till Årets dagstidning av Tidningsutgivarna. Chefredaktör Christofer Ahlqvist talar här med Björn Werner, GP:s kulturchef, om digitala strategier och varför journalistik lönar sig.

Folkhemmets förskingring

Lena Andersson intervjuas av Mikaela Blomqvist. Tid: Fredag 12.00

Lena Anderssons nya bok ”Koryféerna – en konspirationsroman” handlar inte om mordet på Olof Palme. Eller gör den det? GP:s Mikaela Blomqvist talar med författaren om den nya boken, och hennes tankar om ett folkhem i förändring.

Kina och Sveriges näringsliv – en ofrivillig romans

Tobias Andersson Åkerblom, Valdemar Lönnroth. Moderator: Sanna Samuelsson. Tid: Fredag 12.30

GP:s avslöjande om kopplingarna mellan svartlistade kinesiska militärföretag och Volvo via Geely visade på Kinas vikt i Sveriges ekonomi. Vilken påverkan har egentligen diktaturregimen i vårt näringsliv? Det pratar GP:s Tobias Andersson Åkerblom, aktuell med boken ”Draken”, om med ekonomireporter Valdemar Lönnroth och Sanna Samuelsson.

Kriget är personligt

Peter Englund i samtal med Björn Werner. Tid: Fredag 13.00

Peter Englund är författaren, historikern och akademiledamoten som gjort kriget personligt. Med sin nya bok ”Onda nätters drömmar” tar han sig för första gången an andra världskriget. Dessutom är hans engagerade texter om Rysslands krig i Ukraina omistlig läsning. Här intervjuas han av GP:s Björn Werner.

ANNONS

Varför så lite ukrainsk litteratur på svenska?

Nils Håkanson, Mikael Nydahl. Moderator: Sanna Samuelsson. Tid: Fredag 13.30

När Ryssland invaderade Ukraina blev det tydligt att få ukrainska författare är översatta till svenska. Hur det kommer sig, och vad som görs åt det, talar Nils Håkanson, översättare, och Mikael Nydahl, förläggare på Ariel förlag, om med GP:s Sanna Samuelsson.

Moderskapsboom – i litteraturen

Karolina Ramqvist, Anna Axfors. Moderator: Sanna Samuelsson. Tid: Fredag 14.00

Vad innebär det att föda ett barn, att ta hand om det, mata det och älska det? Det handlar många böcker om just nu. Sanna Samuelsson intervjuar författarna Karolina Ramqvist och Anna Axfors om vad det kan tänkas bero på.

PS-rutan: Femtio år i göteborgarnas tjänst

Sture Hegerfors i samtal med Kristian Wedel. Tid: Fredag 14.30

I ett halvt sekel har PS-teckningen i GP speglat samtiden. Det är ingen överdrift att säga att tecknaren Sture Hegerfors är Göteborgs mest citerade journalist. GP:s Kristian Wedel möter Sture Hegerfors i ett samtal om PS-rutan, humor och Göteborg. Obs! Vitsvarning!

30 år med Sverigedemokraterna

Gellert Tamas intervjuas av Ulrika Knutson. Tid: Fredag 15.00

När Sverigedemokraterna grundades för 30 år sedan var de ett utkantsfenomen, i dag befinner de sig i mitten av politiken. Gellert Tamas skriver i ”Den avgörande striden” om partiets – och Sveriges – förändring. Spelar rötter i nazistmiljöer inte längre någon roll? Gellert Tamas talar här med Ulrika Knutson.

ANNONS

Människan och havet

Patrik Svensson i samtal med Ulf Roosvald. Tid: Fredag 15.30

Patrik Svensson gjorde internationell succé med boken ”Ålevangeliet”. Nu är han aktuell med ”Den lodande människan”, som utforskar människans relation till havet. GP:s Ulf Roosvald samtalar med honom om lockelsen i att ge sig ut på riktigt djupt vatten.

Den kroniska smärtpunkten

Caroline Ringskog Ferrada-Noli intervjuas av Sanna Samuelsson. Tid: Fredag 16.00

Caroline Ringskog Ferrada-Noli kommer i höst ut med med sin tredje bok ”De e kroniskt”, som utforskar familjens, kroppens och vårdens gränser. Hon samtalar här med Sanna Samuelsson om att skriva sig fram mot den kroniska smärtpunkten.

Från bloggen till finrummet

Alex Schulman i samtal med Björn Werner. Tid: Fredag 16.30

Vägen från bloggare till respekterad författare har varit lång – och ska man tro Schulmans populära podd fortsätter den än i dag. I Schulmans nya roman ”Malma station” möts främlingar på ett tåg, och familjehemligheter kommer fram i ljuset efter generationer av tystnad. Han samtalar här med GP:s Björn Werner.

Lördag 24 september

Löftet om total trygghet

Klas Östergren intervjuas av Björn Werner. Tid: Lördag 12.00

Klas Östergren har något av en ny formtopp sedan han lämnade Svenska Akademien. Böckerna flödar ut ur pennan på en av Sveriges litterära giganter. I nya boken ”Större trygghet aldrig fanns” mördas en försäkringsbolagschef som säljer löftet om ett totalt tryggt liv. Här i ett samtal med GP:s Björn Werner.

ANNONS

Sveriges enda kändis

Edvin Törnblom i samtal med Nina Morby. Tid: Lördag 12.30

Journalisten Edvin Törnblom driver podden ”Ursäkta och kom i år ut med boken ”Bögen är lös”. Med nytt tv-program och turné över Sverige har han, tillsammans med poddkollegan Johanna Nordström, gjort succé. Han talar här med GP:s Nina Morby om att ha blivit en röst för sin generation.

Roadtrip genom undergången

Jonas Jonasson intervjuas av Maria Domellöf-Wik. Tid: Lördag 13.00

I succéförfattaren Jonas Jonassons nya bok ”Profeten och idioten” är världen på väg att gå under. Typ. Han talar här med GP:s Maria Domellöf-Wik om att skriva om världshändelser med humor.

Förintelsen som glömdes bort

Joanna Rubin Dranger intervjuas av Sanna Samuelsson. Tid: Lördag 13.30

I serieromanen ”Ihågkom oss till liv” söker Joanna Rubin Dranger svaren kring luckorna efter släktingar som “försvunnit” under Förintelsen. Hon intervjuas här av GP:s Sanna Samuelsson om boken och varför Förintelsen i Östeuropa så ofta glöms bort.

Valet 2022 – Skandaler och löften

Anette Holmqvist, Arne Larsson. Moderator: Sanna Arbman Hansing. Tid: Lördag 14.00

Efter valet är det dags att slicka sina sår och faktiskt sätta igång med politiken. Hur blir det nu, egentligen? GP:s politikreporter Arne Larsson och riksdagsreporter Anette Holmqvist samtalar med Sanna Arbman Hansing om ett val vi sent kommer glömma.

ANNONS

Poesi enligt djurvärldens proletär

Athena Farrokhzad i samtal med GP:s Sanna Samuelsson. Tid: Lördag 14.30

Äntligen är Athena Farrokhzad aktuell med en ny poesisamling. ”Åsnans år” beskriver världen genom åsnans gestalt, djurvärldens evige proletär. Sanna Samuelsson talar med poeten om död, arbetskritik och Ior som radikal.

Måste sportjournalistiken bry sig om demokratin?

Robert Laul diskuterar med Olof Lundh. Moderator: Björn Werner. Tid: Lördag 15.00

Årets upplaga av fotbolls-VM går av stapeln i den djupt konservativa diktaturen Qatar. Ställer det extra hårda krav på svenska sportjournalister att bevaka mer än bara matchen? Björn Werner leder ett samtal mellan GP:s sportjournalist Robert Laul och TV4:s dito Olof Lundh.

Lars Kepler – par i brott

Alexandra Coelho Ahndoril, Alexander Ahndoril. Moderator: Sanna Samuelsson. Tid: Lördag 15.30

Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril är aktuella med ”Spindeln”, sin tionde bok under pseudonymen Lars Kepler. Hör dem i ett samtal med Sanna Samuelsson om mardrömmar och kreativitet.

Att skriva homohistorien

Jonas Gardell intervjuas av Sanna Samuelsson. Tid: Lördag 16.00

Jonas Gardells roman ”Ett lyckligare år” är en resa genom hbtqi-rättigheternas svenska historia. Den skildrar både 1800-talets pionjärer och början på pride-rörelsen på 1970-talet. Här i ett samtal med GP:s Sanna Samuelsson.

Söndag 25 september

Till romanens försvar

Ingrid Elam i samtal med Mikaela Blomqvist. Tid: Söndag 12.00

ANNONS

Romanen är en relativt ny företeelse. I sin nya bok ”Romanens segertåg” följer Ingrid Elam genrens födelse och fortsatta liv. GP:s Mikaela Blomqvist diskuterar här med Elam romanens status i dag– i vår mobilfixerade samtid.

Håkan Hellström forever

Johan Lindqvist, Fanny Wijk. Moderator: Sanna Samuelsson. Tid: Söndag 12.30

I podd-dokumentären ”Håkan Hellström – från Jazzhuset till Ullevi” skildras popartistens väg till att bli nationalklenod. GP:s musikredaktör Johan Lindqvist och kulturreporter Fanny Wijk diskuterar mannen, myten och legenden Håkan Hellström.

Medlidandets gränser

Marie Darrieussecq i samtal med Mikaela Blomqvist. Tid: Söndag 13.00

Den franska författaren Marie Darrieussecq tar i sin nya roman ”Avigt hav” upp en av vår tids mest brännande frågor. Var går gränsen för medlidandet, när en strandad flyktingbåt möter en lyxfärja? Marie Darrieussecq talar här med GP:s Mikaela Blomqvist.

Psykoanalysen i dag

Per Magnus Johansson intervjuas av Mikaela Blomqvist. Tid: Söndag 13.30

Psykoanalytikern och författaren Per Magnus Johansson är något av nestor inom psykoanalysen i Göteborg. Här talar han med Mikaela Blomqvist om dess roll för samhället i dag.

Priset för yttrandefrihet

Ann-Sofie Hermansson intervjuas av Adam Cwejman. Tid: Söndag 14.00

Vilka frågor ska politiker och personer i offentligheten akta sig för? Vilka, om några, gränser bör finnas? Yttrandefrihetens gränser och villkor har genomsyrat svensk debatt under många år. Adam Cwejman diskuterar med tidigare S-politikern Ann-Sofie Hermansson en ständigt aktuell fråga.

ANNONS

Kärlek i landet lagom

Marit Kapla intervjuas av Maria Domellöf-Wik. Tid: Söndag 14.30

Vad är kärlek för oss i dag, och vad säger folk egentligen om sin syn på kärlek? Marit Kapla, som fick Augustpriset för sin bok ”Osebol”, är aktuell med nya boken ”Kärlek på svenska”. Hon samtalar här med GP:s Maria Domellöf-Wik.

Podden som nyhetsförmedlare

Kalle Berg i samtal med Kristian Wedel. Tid: Söndag 15.00

Under hösten drar en ny storsatsning igång på GP. Det blir en podd som kommer att ledas av radiostjärnan Kalle Berg, tidigare känd från P3. Här i ett samtal med GP:s Kristian Wedel, som gör GP-podden ”Bröta på” tillsammans med Ina Lundström.

Svårare hitta hem än komma bort

Marcus Berggren intervjuas av Maria Domellöf-Wik. Tid: Söndag 15.30

Komikern och GP-krönikören Marcus Berggren debuterar med boken ”En bra plats i skallen”, som handlar om ett band i Kungälv några år in på 00-talet som blir stora. Här samtalar han med GP:s Maria Domellöf-Wik om skrivandet, småbarnslivet och vad det innebär att hitta hem.

Göteborg firar 401 år

Bildvisning från Göteborgs historia + boksignering med Kristian Wedel. Tid: Söndag 16.00

Göteborg har fyllt 400, men än är firandet inte över. GP:s Kristian Wedel presenterar oväntade och halsbrytande berättelser och fotografier ur Göteborgs förflutna. Praktverket ”Göteborg 400” signeras och säljs med prenumerantrabatt i GP:s monter.

ANNONS

GP:s monter finns en trappa upp i G01:25, G01:28, G01:29 på Svenska mässan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS