Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Han håller ordning i röran

Om Melodifestivalen är en bångstyrig klass så är Henric von Zweigbergk ordningsmannen som ser till att röran fungerar. I morgon gör han sin tionde direktsända final.

Har du sett en tävling i Melodifestivalen på plats (eller en större arenasändning i tv) så har du sett Henric von Zweigbergk. Två meter lång, ett headset som tycks fastväxt i kalufs och skägg samt en pärm med körschema under ena armen. Titeln är studioman.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vilket normalt sett innebär att jag är länken mellan producent och bildproducent, killen som båda valt att lita på, säger han.

I ett så stort maskineri som Melodifestivalen är inget helt normalt. På sin domän, scenen med omnejd, är Henric von Zweigbergk snarare en vandrande sambandscentral. Han har järnkoll på produktionens olika delar, är den som ser till att alla är där de ska när de ska.

Med sitt lugn och sin rutin är han också mentorn som när det behövs håller i nervöst skakiga artisthänder, han är stå-upp-aren som med humor och ironi underhåller och gjuter mod i journalister, tekniker och andra som under långa arbetsdagar följer repetitionerna i någon av landets hockeylador.

- De här sex veckorna liknar inget annat, man är som i en bubbla. De som under samma period jobbar i samma bubbla kommer en mer eller mindre nära, förklarar han.

Beskriv din styrka som studioman?

- Det är nog stresståligheten, att hålla flera bollar i luften samtidigt under kaosartade former. Min tes är att om jag är lugn så sprids lugnet.

Blir du aldrig arg?

- Jo, när det görs fel som inte är tillåtna. Som i Luleå i fjol då programledarna fick fel artistnamn i sina hörsnäckor i samband med röstningen. Då blev jag vansinnig, sådant får bara inte ske. Ändå händer liknande, mer eller mindre hela tiden. Sådant måste man lära sig att leva med. Får jag bara vara arg en stund så går det över.

Du har ju en bakgrund som dörrvakt i krogbranschen – rent av de som blir rädda för dig?

- Nja, det är klart att min storlek ger viss pondus. Men, som jag sa, jag tror snarare att jag har nytta av förmågan att få människor att lugna sig, än av att rent fysiskt skrämma dem. För min del är det viktigt att alla runt om mig är lugna och trygga i det de gör – då blir i regel resultatet bra. I det läget får även jag min kick – en direktsändning där alla proffs lyfter allt ett snäpp högre än vad jag vågat hoppas på. Då blir jag både stolt och glad.

I tv-branschen är frilansaren Henric von Zweigbergk känd som en arbetsnarkoman. Melodifestivalen slukar honom mer eller mindre dygnet runt onsdag till söndag – ändå kan han inte låta bli att jobba den tid han är ledig hemma i Stockholm. Grammisgalan, Gaygalan och auditionen till X-factor är några av de "extraknäck" som den ständige studiomannen haft under pågående Melodifestival.

- Mitt liv är i mångt och mycket mitt jobb. Jag har den stora fördelen att får göra saker som jag tycker är roliga tillsammans med människor som jag tycker om. Då kan det vara svårt att dra gränsen, svårt att säga nej.

Du fyller 50 till sommaren …

- Just det ja, en sån grej…, jag menar jag går fortfarande omkring och tror att jag är 20… Jag försöker bli bättre på att sköta mig och min kropp. Äta bättre, röra mig mer. Men under en sådan här arbetsperiod som jag är inne i nu är det inte lätt. Det blir bättre när golfsäsongen drar igång.

Som studioman har du gjort det mesta inom svensk tv och i morgon gör du din 55:e direktsändning av Melodifestivalen. Vad mer står på önskelistan?

- Egentligen inget mer än att få fortsätta med den blandning av sport, underhållning och galor som jag gör nu. Fast, det är klart, ringer de från Oscarsgalan … Den tillställningen skulle jag gärna ta tag i.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.