Ola Nylander
Ola Nylander

Han är GP:s nye arkitektur-skribent

ANNONS
|

Vem är du?

– En arkitekt som inte ritar lika många hus som jag skulle vilja eftersom jag undervisar nästan heltid på Chalmers arkitektlinje och dessemellan är ute och föreläser.

Vilket hus som du ritat är du mest nöjd med?

– 18 hyresrättsvillor i Viskafors som jag ritade för allmännyttan för några år sedan. Jag fick satsa på kvalitet rätt igenom i stället för att småspara på allt. Det var trägolv och träpaneler på väggarna i alla rum, fasaderna är i ett träslag som inte behövde målas utan blir vackrare för varje år, taken är i zinkplåt som kan ligga i hundra år utan att behöva bytas, till och med kökslådorna är i massivt trä för att hålla länge. Här är hus som inte behöver underhållas, utan blir billigare och billigare för varje år. Dessutom är det passivhus som inte behöver värmas upp utan använder återvunnen energi som alstras av maskiner och människor i husen. Husen var klara för fyra år sedan. Jag har varit tillbaka och det fungerar som jag tänkt! Dessutom är de vackra!

ANNONS

Din första artikel i GP handlar om Brunnsparken. Varför ville du skriva om den platsen?

– Det är en aktuell plats mitt i staden som många har en relation till och där det kommer att hända mycket framöver.

Vad ska du mer skriva om?

– En sjukhusavdelning där själva arkitekturen är en del av vården och rummet i sig konstruerat för att göra människor friskare. Jag vill också skriva om hur staden ska byggas för att människor lättare ska röra sig genom stadsrummen.

Vad är det bästa med Göteborgs stadsbyggnad?

– Den fantastiska stadsmiljön innanför vallgravarna som är unik i Sverige. Samtidigt händer det just nu väldigt mycket i Göteborg och det förs ett samtal om arkitektur som är helt nytt.

Vad är det sämsta?

ANNONS

– Att Göteborg fortsätter att planeras som bilstad. Exempelvis används alltför många av de allra finaste platserna längs kanalerna och älven som parkeringsytor.

Varför tror du folk så gärna läser om stadsbyggnad?

– Vi rör oss på gator och torg. Det är något alla är i kontakt med hela tiden.

Ålder: 58 år

Yrke: Arkitekt och professor på Chalmers. Disputerade med en avhandling om hur en bra bostad borde se ut.

Bor: Majorna

Fritidsysselsättning: Min segelbåt. Den får ligga i vattnet hela vintern så jag kan ge mig ut och segla när jag vill.

ANNONS