Marcus Berggren, komiker och ny kulturkrönikör i GP, tror att hans tio första texter i GP kommer kretsa kring traumat som det innebar att flytta från Göteborg till Stockholm.
Marcus Berggren, komiker och ny kulturkrönikör i GP, tror att hans tio första texter i GP kommer kretsa kring traumat som det innebar att flytta från Göteborg till Stockholm. Bild: NILS PETTER NILSSON

Hallå där, Marcus Berggren - GP:s nya krönikör!

GP kulturs senaste rekryt till krönikörsposten är ingen mindre än Marcus Berggren. Vi ställde ett par frågor till den 29-åriga komikern, som använder både humor och dödsångest som ammunition till sitt skrivande.

ANNONS
|

Hej Marcus Berggren - vem är du egentligen?

– Vem är jag? En lurig en.. en kringresande skojare. Nej men, jag jobbar ju lite med standup och radio, men försöker nu sadla om till det skrivna språket.

Vad kommer du skriva om?

– Jag har så jävla mycket som jag vill skriva om. Jag tror att mina tio första texter i GP kommer kretsa kring min relation till Göteborg - eller framför allt traumat som det innebar att flytta från Göteborg, till Stockholm. Det var verkligen ett otroligt stigma, egentligen socialt självmord.

LÄS MER:Jag vill inte vara husgöteborgare

Vad inspirerar dig?

– Sömnproblem är inspirerande, att skriva för att göra hjärnan trött. Bekräftelsebehov är också inspirerande. Att ens terapitimmar snart är slut blir också en inspirationskälla - så kan man lägga över allt det på läsarna istället.

ANNONS

"Det är som om jag hemsöks av någon poltergeist, eller ande"

Har du sömnproblem, alltså?

– Jag har väl mer vakenproblem. Sova är egentligen inga problem eftersom jag inte gör det. Dagarna kan vara riktigt rötna ibland också - men ofta är jag underligt glad på natten. Det är som om jag hemsöks av någon poltergeist eller ande, och får lite kraft - och då vill man inte sova.

Eftersom du är komiker skulle man lätt kunna anta att du bara kommer skriva roligt - vad säger du om det?

– Jag tänker mer såhär: om man är bra på att skriva roligt kan man ha det som ett av sina vapen. Text behöver inte vara lika uppenbart roligt som standup heller, man kan bara ta en spaning och skriva lite: "fan har ni tänkt på att många tjejer har långt hår".

Vad har du för andra vapen?

– Höga pretentioner, dödsångest och gravallvar. Äh, jag kan inte svara på den frågan utan att börja hata mig själv.

"Jag var Sveriges sämsta vaktmästare i många år"

Om du inte hade haft möjligt att jobba med någonting inom kultur - vad hade du gjort då?

– Jag var Sveriges sämsta vaktmästare i många år, jobbade på Chalmers. "Hej kan du byta glödlampa?" kunde folk fråga och då svarade jag: "Nej". Och det var ärligt, jag kunde verkligen inte.

ANNONS

LÄS MER:Sveriges bästa standup fick pris

Håller folk fortfarande på och pratar med dig om din Way Out West-text?

– Nae, egentligen inte. Jag skrev under den texten med hela mitt namn, Jan Marcus Berggren, så det kommer kanske inte upp på samma vis i sökfältet om man slår på mitt namn.

Varför bytte du namn från Jan Marcus, till bara Marcus?

– När jag började med standup hade jag ett artistnamn som hette Jan Berg, men sen tvingade Carl Stanley mig att byta till mitt riktigt namn. Han tvingade mig att byta mitt namn, och han tvingade mig att börja med standup - men jag vill ju egentligen bara skriva krönikor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS