Hallå Tomas Sjödin …

ANNONS
|

Grattis!

– Tack så mycket. Det är extra roligt denna gång eftersom vi som ska prata är framröstade av lyssnarna. Det är jag och sju "megakändisar" som en programansvarig sa utan att avslöja de andra. Jag är verkligen hedrad och kanske ännu mer förvånad – det är ju många år sedan jag var sommarpratare, 2004 och 2006.

Men då var väl uppmärksamheten ganska stor?

– Jo, det är sant. Jag fick en otrolig respons på de programmen, runt 500 lyssnarbrev efter varje. Det kändes som jag prickat någon liten fåra som träffar rätt – människor längtar efter berättelser ur egna erfarenheter.

ANNONS

Vad ska ditt vinterprat handla om?

– Jag har det klart i grova drag. Temat kommer att vara orden "före" och "efter", att våga tro på livet igen efter svåra förluster. Jag vill ge en röst åt hoppet, det är en huvudnerv för mig. Sedan blir det lite speciellt i och med att jag pratar på nyårsafton. Kyrkklockor kommer att finnas med…

– En av mina GP-krönikor, Trasmattan, kommer också att vara med i liveversion. Jag får ofta höra att "den hänger på vårt kylskåp".

Du kom nyligen ut med din första roman. Hur är responsen?

– Mest bara beröm och roliga brev, mejl, och några få som inte riktigt känt igen sig utifrån att ha läst andra av mina böcker. Denna bok, min nionde, är mitt lyckligaste skrivprojekt någonsin. Två år tog det att skriva den. Allt det där man läst om när det gäller romanskrivande, att gestalterna får liv, är sant. Och Tusen olevda liv finns inom mig har sålt runt 8 000 exemplar på en månad.

– En skillnad mot mina tidigare böcker är att nu är det främst männen som hör av sig – de känner igen sig i storyn, med två män i centrum, och med temat att våga bryta upp för att kunna försonas med sitt liv.

ANNONS

Hur ser din vardag ut?

– Jag är pastor i Smyrnakyrkan på halvtid. Det är mycket förrättningar – begravningar, bröllop och omsorgsarbete. Den andra halvtiden delas mellan författande, krönikor och föredrag. Jag är ute och pratar en eller två kvällar i veckan. Författandet har jag schemalagt numera med några veckor på vår och höst och jag hoppas kunna utöka det så småningom.

Tomas Sjödin är vinterpratare på nyårsafton, lördag 31/12 klockan 13.00 – 14.30 med repris klockan 22.00.

ANNONS