Håkan Hellströms New York-konserter visas på Universeum

Det filmade materialet har legat och gottat till sig sedan Håkan Hellströms New York-konserter 2016. Nu visas en redigerad version i 360 grader på Wisdome Göteborg hos Universeum.

ANNONS
|

Som en minivariant av de The Sphere i Las Vegas eller kanske som en lokal version av U2:s 360-turné. Eller helt enkelt bara ett nytt sätt att uppleva Håkan Hellström på scen.

När Håkan Hellström gjorde två kvällar, den 30 april och 1 maj 2016, på lilla Gramercy Theatre i New York filmades spelningarna bland annat med en specialbyggd kamera som filmar i 360 grader.

Nu stoppar man alltså in det materialet i ”visualiseringsdomens” ljudsystem och omslutande 360-gradersskärm på Universeum. Ni vet den där ”månbasen” man ser på taket till Universeum, intill Lisebergshjulet. Tretton högtalare rymmer den.

”Har en vetenskaplig koppling”

Filmen har satts samman av Gothenburg Film Studios men den som kollade strömmade konserter under pandemin kanske minns att samma kamera användes, i mer av ett indie-format, till en spelning med Hästpojken i Oscars Wallbloms Tamiami - studio i Frölunda.

ANNONS

– Det blir ett helt nytt grepp för Universeum, berättar vetenskapscentrets marknadschef Eric Edblad. Men satsningen har en tydlig vetenskaplig koppling. Studier och forskning visar att kultur har stor betydelse för till exempel lärande, kreativitet och livskvalitet.

Konsertfilmen har premiär den 9 februari och visas fredagar och lördagar till och med den 2 mars. Det körs extra föreställningar måndag till torsdag vecka 7, under sportlovet.

LÄS MER:Guide: Kalender med konserter i Göteborg hela 2024

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS