Håkans fem viktigaste låtar

GP:s Jan Andersson listar de fem låtarna som mer än några andra krattat Håkan Hellströms väg till Ullevi 2016.

Denna artikel publicerades första gången maj 2016.

Känn ingen sorg för mig Göteborg
"Ge mig arsenik, bap-bap-paa!" Det var här allting började. Här allt tog fart. Den 8 maj 2000 är en dag som borde vara lika viktig och betydelsebärande för svenska populärkulturella musikhistoriker som 8 maj 1945 är för krigshistoriker. Två dagar i maj då spelregler förändrades, mörker skingrades och livet återvände.  

Det har alltså gått lite drygt 16 år sedan Broder Daniel-basisten Håkan Hellström släppte sin debutsingel – inte så mycket en singel förresten som en, tja ... revolution. Den 26-årige göteborgsmatrosen hade ju vält allt över ända. Slagit upp ett fönster på vid gavel. Syresatt luften. Gjort det lättare att andas. 

Efter flera år av sval shoegazing och svårt navelskådande indierock visade Håkan Hellström att popmusik behöver ett hjärta som slår och blod som pumpar, den behöver krängande känslor och storslagen kärlek som skriker, bultar och tar plats. 
Håkan Hellström valde glädje och tog med den här låten svensk popmusik in i 2000-talet.

Kom igen Lena
Två år senare var det fortfarande många som avfärdade Håkan Hellström som en dagsslända, en något sämre version av Martin Svensson, Kalmarkillen som haft en jättehit med Rymdraket ett par år tidigare. Nyfikenheten var stor och pressen säkert blytung på Håkan Hellström att leverera ännu en klassiker, ännu en popsång som svävade mot stjärnorna.

Om han lyckades? Som han lyckades! Kom igen Lena är inte bara låten som placerade Andra långgatan i den Göteborgska pophistorien, den bevisade att "Nitaregatans egen Tommy Lee, kastratvrålet från Västra Frölunda" var här för att stanna.

Tro och tvivel
"Nitaregatans egen Tommy Lee" var den beskrivning som Daniel Gilbert använde för att presentera Håkan Hellström på Peace & Love 2009. Strax efter drog bandet igång Tro och tvivel, Håkans bästa låt och den starkaste konsertöppnaren han har i sin låda.

Från den magnifika liveinledningen med rullande trummor och Clarence Clemons-sax, till albumversionens avslutande Backstreetspiano och texten (där Lena från låten ovan medverkar) om att växa upp och vilja bort, ut, iväg ... allt fullkomligt osar Bruce Springsteen.

Nu kan du få mig så lätt
"Det var så mörkt den kvällen jag gick hem, jag hade hoppats på något ... hoppats på någooot!" Som debutalbumets fjärdesingel hamnade den Desperado-doftande balladen lite i skuggan av trippelexplosionen Känn ingen sorg, Ramlar och En vän med en bil.

Men när den här låten avrundade Peace & Love 2009, och kanske ännu tydligare i Slottsskogen året efter, stod det klart att Nu kan du få mig så lätt växt ut till Håkans kanske starkaste avslutningssång. I konkurrens med Du är snart där och Bara dårar rusar in.

Valborg
Att Håkan Hellström och Björn Olsson är ett marriage made in heaven, ett låtskrivarpar i absolut världsklass, det känner alla till som växt upp med Håkans musik. Men att även landets 70- och 80-plussare nu kan räknas in i fanskaran får han tacka Sveriges bästa musikalröst för.

I Allsång på Skansen sjöng Helen Sjöholm så vackert att muren rasade mellan hans unga och gamla fans, mellan cityfolk och lantisar, hårdrockare och syntare. I dag finns ingen åldersbarriär kvar. Håkan Hellströms musik trendar i varenda fokusgrupp known to man.