Grytt - en kvinna under påverkan

ANNONS
|

2010 var året då Kajsa Grytt sade upp sig, gjorde en ny skiva och skrev ned hela sitt liv på fyra hundra sidor.

I dagarna släpper punkikonen både album och självbiografi.

"Jaja, vill ni kalla mig punkikon så får ni väl göra det". Kajsa Grytt skruvar besvärat på den smala svartklädda kroppen när termen kommer på tal. Hon var ju inte punkare på riktigt, hängde bara runt i periferin. Hennes band Tant Strul var ett punkband för alla ute i landet, men inte för de riktiga punkarna som hängde i Gallerian i Stockholm. Inte en chans, säger hon.

-Men det är klart att det är en komplimang. Tant Strul hade ju någon slags punkig energi. Jag vet ju att det inte handlar om dragkedjor och säkerhetsnålar utan en knökighet, en skevhet och en uppriktighet.

Självbiografin "Boken om mig själv" är en odyssé över 30 år av rockhistoria. Och Kajsa Grytt berättar allt. Kända och okända musiker, artister, skådespelare, vänner och älskare passerar revy, men också ätstörningar, kriser och kampen om en karriär.

ANNONS

Ändå var det inte en kamp att skriva boken. Tvärtom, för Kajsa Grytt har "gått så mycket i terapi att de där jobbiga grejerna redan är avklarade".

Plura klarar vad som helst

I boken duckar Kajsa Grytt inte heller för förhållandet med Eldkvarn-sångaren Plura Jonsson. Hans kokainmissbruk och förhållandets svek och slitningar beskrivs ingående och utan pardon. Plura, som skrev låten "Kärlekens tunga" om Kajsa, beskrev själv deras relation i sin egen självbiografi för några år sedan.

-Jag träffade Plura nyligen, och vi brukar ha en rätt ytlig kontakt. Men den här gången kändes det liksom...trevligare. Jag berättade för honom om boken, och han sade bara: "Jag klarar vad som helst". Jag tror att han har räknat med att det här ska hända. Han vet vad jag har för inställning till vad han har skrivit om oss tidigare, och det sätt han handskades med vårt uppbrott i sin egen bok. Det är inte farligt för honom att se det här. Han var ju fast i ett missbruk och jag spekulerar inte, jag berättar utifrån någon som har älskat honom.

Hur andra som figurerar i boken ska reagera vet hon inte.

-Vem skulle kunna bli arg? Kanske Pluras barn? Morsan och farsan kanske. Eller om någon skulle känna att jag ljuger, liksom "så var det fan inte alls". Men jag skriver ju det som jag minns. Men jag vet ju att det kan bränna till när man läser om sig själv, säger hon.

Nya albumet, "En kvinna under påverkan" har producerats av namnkunnige Jari Haapalainen, är redan kritikerrosat och Kajsa Grytts första skiva på fem år.

-De som är bekanta med mig kommer kunna känna igen en iver som fanns på Tant Strul-tiden. Skivan är ganska strikt poppig. Jag har saknat den sidan hos mig själv, jag har gått på textförmedling och närvaro i ganska många år.
Slopat tryggheten

I "Boken om mig själv" lyser rädslan över att inte passa in och inte duga igenom hos den unga Kajsa. Samtidigt finns där en stark personlighet som genomlever himlar och helveten men kommer ut på andra sidan. Och nu är hon inte nervös för scenen längre. Om hon tar ut skivan på turné kanske hon till och med slänger trygghetens sista utpost: gitarren.

-Jag kanske hänger av mig den. Här har jag hela livet längtat efter att passera gränser, och så placerar jag mig ensam på scenen bakom en trygg gitarr. Å andra, se på vad jag har gjort det här året. Jag har tagit risken att slopa tryggheten.
  1. Ålder: 49 år
  2. Familj: Sonen Fabian
  3. Bor: Södermalm, Stockholm
  4. Bakgrund: Musiker, dramatiker, copywriter och behandlingsterapeut.
  5. Var sångerska och gitarrist i Tant Strul 1979-1985, som hade hits som "Dunkar varmt" och "Svarta diamant". Hon ingick också i duon Kajsa Grytt och Malena Jönsson 1985-1988 samt 1998. På 90-talet bildade hon duon De Missanpassade tillsammans med Johan Johansson från KSMB.
  6. Tant Strul har återförenats ett antal gånger, senast spelade delar av bandet i USA under namnet Aunt Fuzz.
  7. "En kvinna under påverkan" är Kajsa Grytts femte soloalbum.

...att skriva sina memoarer:

"Blev jätteglad när jag fick frågan. Jag har ju hur mycket som helst att berätta om allt som hände bakom kulisserna, om punkmyten och människorna och vad som egentligen hände. Ur min synvinkel."

...Plura Jonssons beskrivning av deras uppbrott:

"Jag blev så förbannad. För det första stämde det inte, och han utmålade mig som en fruktansvärd människa. Men den där historien är ju liksom en saga, och i min bok får man bara ytterligare en aspekt på den."

...att bli popstjärna i 20-årsåldern:

"Jag hade aldrig någon dröm om att bli popstjärna. Men jag hade en hemlig önskan om att någon på gatan skulle upptäcka mig och se mig som speciell och enastående".

..att ha Keith Richards som förebild:

"Det hade jag när jag började spela gitarr. Om jag lät som min idol? Klart jag inte gjorde. Men jag härmade riff."

...att känna sig trygg på scenen:

"Det gör jag för det mesta. Nu har jag en scenpersona och jag har fattat att jag faktiskt har ett avtal med publiken."

ANNONS