Gratis film i väntan på biografernas återöppnande

Komedi eller kostymdrama? Eller den skröna som fick högsta betyg i GP vid premiären? När samtliga biografer i Göteborg är stängda under pandemin kan du passa på att se film helt gratis. GP:s filmredaktör tipsar om nyheter på bibliotekets filmtjänst cineasterna.com.

ANNONS
|
Gratis filmpärlor i maj
Bild: Folkets Bio

”Självporträtt” (Regi: Espen Wallin, Katja Høgset, Margreth Olin, Norge, 2021)

grade crossed
Dokumentär. Någon fler än jag som gnisslade tänder av ilska över att missa den här starka filmen på Göteborgs filmfestival? Margreth Olin är en av Norges i särklass mest intressanta filmare. Här porträtterar hon och hennes två kollegor fotografen Lene Marie Fossen, som har lidit av svår anorexi sedan hon var tio år. Det blir närgånget och hjärtskärande både om ett konstnärskap och en dödlig sjukdom. Varning: Har du en ätstörning, kan du triggas av de här bilderna och bör därför undvika filmen.
Visas: på cineasterna.com
Gratis filmpärlor i maj
Bild: Scanbox Entertainment

”David Copperfields äventyr och iakttagelser” (Regi: Armando Iannucci, Storbritannien, 2019)

grade crossed
Dramakomedi. Dav Patel, som slog igenom i ”Slumdog Millionaire”, syns i huvudrollen som David Copperfield i Armando Iannuccis härligt respektlösa version av Charles Dickens klassiker. Alla ni som gillade ”The death of Stalin” kommer att älska den här fartfyllda och vansinnigt humoristiska film där många av Storbritanniens stjärnor passerar revy. Filmen fick högsta betyg i GP vid premären. Visas på: cineasterna.com
Gratis filmpärlor i maj
Bild: Nonstop Entertainment

”The Farewell” (Regi: Lulu Wang, USA/Kina, 2019)

grade crossed
Dramakomedi. Lättsamt men galant hanteras här faktumet att vi alla ska dö. I centrum står en kinesisk familj som arrangerar ett bröllop enbart i syfte att få träffa farmor Nai Nai, (Shuzhen Zhao) som är döende. Den äldre kvinnan svävar i ovetskap om att resten av familjen känner till att hon är sjuk. Rapparen och skådespelaren Awkwafina, som till vardags heter Nora Lum, prisades med en Golden Globe för sin insats i regissören Lulu Wangs delvis självbiografiska skröna.
Visas på: Cineasterna.com
Gratis filmpärlor i maj
Bild: Folkets Bio

”Porträtt av en kvinna i brand” (Regi: Céline Sciamma, Frankrike, 2019)

grade crossed
Drama. Céline Sciammas passionerade kärleksfilm kretsar kring en kvinnlig porträttmålare på en ö utanför Bretagne år 1760. I smyg har hon fått i uppdrag att måla av den skygga och vackra Héloïse. Varje filmruta är att betrakta som ett konstverk i den stillsamma berättelsen som går från att emotionellt pyra till att blossa. Ett förnämligt spel av Adèle Haenel som Héloïse och Noémie Merlant som konstnären Marianne – med sin kvinnliga blick – gör inte saken sämre.
Visas på: Cineasterna.com
Gratis filmpärlor i maj
Bild: Studio S Entertainment

”En officer och spion” (Regi: Roman Polanski, Frankrike/Italien, 2019)

grade crossed
Historiskt drama. Här redogör Polanski med minutiös detaljskärpa för Dreyfus-affären. Berättelsen känns skrämmande aktuell i ett Europa som åter genomsyras av antisemitism. Förmår du bortse från det osmakliga i att regissören drar paralleller mellan sitt eget och Dreyfus öde väntar en upplysande historielektion. Jean Dujardin, Oscarsvinnaren från "The artist" är i toppform, mustascherna är vältvinnade, och udden riktas mot maktmissbruk och politisk korruption.
Visas på: Cineasterna.com

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS