GP skänker tio miljoner gamla foton till göteborgarna

Göteborgs-Postens present till göteborgarna är tio miljoner historiska pressfotografier. Den unika samlingen doneras nu till Göteborgs stadsmuseum.
– En otrolig gåva, säger museichef Carina Sjöholm.

ANNONS
|

Det enorma bildarkivet från Göteborgs-Posten blir ett viktigt och välkommet komplement till Göteborgs stadsmuseums befintliga samlingar. Det nya Hjörnearkivet är ett renodlat pressarkiv som framför allt speglar stadens stora tidningsämnen under 1900-talet: bränder, fotbollsmatcher, exportutställningar, demonstrationer, kravaller, spårvagnshaverier, luciatåg, Avenyflanörer, glassätare – allt mellan glädje och sorg som en dagstidning kan intressera sig för.

– Det är ett fantastiskt bildmaterial som blir tillgängligt för göteborgarna, säger Carina Sjöholm, chef för Göteborgs stadsmuseum.

LÄS MER:Brev från gamla Sverige

Göteborgs-Postens gåva fyller flera lastbilar som snart rullar från arkivets nuvarande lokaler i Svingeln till Göteborgs stadsmuseums magasin på Polstjärnegatan på Hisingen. Därifrån kommer samlingen senare att flyttas till museets nya magasinslokaler i Äspered i nordöstra Göteborg.

ANNONS

100 år av nyheter – i bild

De flesta bilderna kommer från Göteborgs-Postens egna arkiv, men det finns även material från andra göteborgska dagstidningar – framför allt Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Det är ett brokigt och svåröverblickbart material som inte bara speglar ett sekels nyheter utan också 100 år av fototeknisk utveckling. En del bilder finns på glasplåt, och de måste flyttas med yttersta försiktighet, andra finns i form av negativ, papperskopior eller på CD-rom.

LÄS MER:Konspirationsteorin om Gårda

Det bör också understrykas att antalet tio miljoner bilder är en grov uppskattning, baserat på överslagsberäkningar av hyllmeter och kartonger. Ingen vet med säkerhet hur många bilder som egentligen döljer sig i detta rika arkiv. En del av materialet – en god bit över hundra tusen bilder – är dock redan digitaliserat och kan förhoppningsvis tillgängliggöras snabbare än de fysiska bilderna.

– Vi kommer under året att tillgängliggöra bilder successivt för göteborgarna, säger museichefen Carina Sjöholm.

Flera års arbete återstår

Den enorma omfattningen av Hjörnearkivet gör att det kommer att ta åtminstone ett par år för museet att gå igenom det digra materialet. I några lägen är upphovsrättssituationen dessutom svår att klarlägga av det enkla skälet att det är omöjligt att veta vem som tog bilder från exempelvis en modevisning för 80 år sedan.

LÄS MER:Legenden om den perfekta Göteborgsvitsen

– Den hanterbara lösningen har blivit att donera hela det fysiska arkivet, säger GP:s Göteborgianaredaktör Kristian Wedel, som har jobbat med donationen för tidningens räkning och uppskattar samarbetet med Göteborgs stadsmuseum.

ANNONS

– GP har haft ett väldigt gott samarbete med Göteborgs stadsmuseum och vi hoppas förstås att det ska fortsätta. Det finns väldigt mycket man kan göra med det här historiska bildmaterialet, säger Kristian Wedel.

För familjen Hjörne blir det nya arkivet som ett slags 400-års present till staden Göteborg och göteborgarna.

– Under 100 år har detta fantastiska, kollektiva bildminne vuxit fram. Det är en ovärderlig skatt som kommit alldeles för få tillgodo. När Göteborg nu fyller 400 år vill vi ge många fler möjligheten att se bilderna. Något bättre sätt än att skänka dem till stadsmuseet finns inte, tycker vi. Göteborgarnas bilder hamnar på göteborgarnas museum. Där kommer bildskatten vårdas och visas, säger GP:s marknadschef Josefin Meyer (född Hjörne).

Den 4 juni publiceras en stor bildkavalkad som e-tidningsbilaga och på gp.se med bilder ur det arkiv som alltså inte längre är GP:s. Det är nu göteborgarnas arkiv.

LÄS MER:Här är Bertil ”Bebben” Johanssons liv i bilder

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS