Gotham före Batmans tid i ny serie

ANNONS
|

Bakom dörrarna till en exklusiv medlemsklubb i Manhattans finanskvarter viner samma smocka genom luften om och om igen med några minuters mellanrum.

Inspelningen av tv-serien "Gotham" pågår för fullt. Serien har svensk premiär på torsdag och utspelar sig i staden där Batman kämpat mot onda krafter ända sedan 1939.

I den här versionen av Gotham City är Läderlappen dock inte ens påtänkt, i stället är utgångspunkten mordet på den tolvårige Bruce Waynes föräldrar.

Tittarna får följa både Bruce och flera andra välkända Batman-figurer utveckling. När förvandlades Oswald Cobblepot till den ondskefulla Pingvinen? Hur kommer det sig att Selena Kyle, senare känd som Catwoman, var en så talangfull ficktjuv som tonåring?

ANNONS
Nyskriven figur

En helt nyskriven figur dyker också upp: Fish Mooney, en nattklubbsägande gangsterboss spelad av Jada Pinkett Smith som inte drar sig för att själv svinga baseballträet när någon behöver lära sig en läxa.

"Gotham" kretsar kring polischef James Gordon, fortfarande en nybakad kriminalare, som tillsammans med sin småskumma partner får i uppdrag att utreda mordet på paret Wayne.

I rollen ser vi Ben McKenzie, mest känd som Ryan Atwood från tv-serien "The OC".

Skådespelaren, fortfarande med stygn i pannan efter en tidigare slagsmålsscen, förklarar att han aldrig var någon storkonsument av Batman, eller serietidningar i stort, när han växte upp. Trots det har han inga problem att förstå fascinationen för figurerna och mytologin.

-Nästan alla är Batman-fans på ett eller annat vis. Det är ett universellt koncept där en ung man är med om ett trauma och söker hämnd. Alla tonåringar förlorar som tur är inte sina föräldrar men de flesta i den åldern känner sig ändå som outsiders. Känslan av isolering och ilska, att vilja hämnas och att vilja slå någon på käften. Det kan jag verkligen relatera till, säger han.

Gammeldags hjälte

Ben McKenzie beskriver sin rollfigur som en gammaldags hjälte.

-Vi lever i en antihjälte-tid där vi hejar på rollfigurer som gör saker vi oftast skulle se som problematiska. Det här är raka motsatsen. Han är en man med en nästan oböjlig moral. Men den kommer att sättas på prov, bli allt mer bräcklig och kanske slutligen brytas.

Skapare av "Gotham" är Bruno Heller som även ligger bakom omtalade serier som "Rome" och "The mentalist". Han och DC Comics, serieförlaget som är Batmans och många andra tecknade megakändisars hemvist, hade länge pratat om ett samarbete. Heller ville dock hitta en väg in i DC:s värld utan att behöva berätta om superhjältar.

-Definitionen av en superhjälte är någon som bryter fysikens lagar. En sorts magi, som Gandalf. Varför låter du de här hoberna hamna i en massa trubbel när du bara kan vifta med ditt jäkla trollspö? På samma gång förminskas vanliga människor när superhjältar finns med i bilden. Batman är hjältemodig genom sin egen vilja, säger han.

Tidlös drömvärld

Kanske (men troligen inte) får vi längre fram se prov på Batmans hjältemod, än så länge heter huvudpersonen James Gordon. Men den verkliga stjärnan är kanske, som seriens titel antyder, Gotham City. En korrupt och kaotisk plats på gränsen till sammanbrott, som gör sig oerhört bra på bild.

ANNONS

-Det är arketypen av en stad. Drömmer man om en stad så ser den ut ungefär så här. Mörkt, sexigt, storslaget. Tusentals människor, våningar och gränder. Gotham är, precis som New York, en väldigt filmisk plats, säger Bruno Heller.

Hans egna minnen av 1970-talets New York är en inspiration till seriens Gotham, en annan är gangstertidens Chicago. Vilken tidsperiod Gotham utspelar sig under är avsiktligt luddigt.

-Publiken är allt från tonåringar till 70-åringar. Det ska kännas som det förflutna men allas förflutna. Jag ville göra det så tidlöst som möjligt eftersom det är en drömvärld.

ANNONS