Göteborgsbyggnad kan prisas som snyggaste nybygge – och fulast

Lindholmens tekniska gymnasium har blivit nominerad till det prestigefyllda arkitekturpriset Kasper Salin-priset. Samtidigt är byggnaden nominerad till förra årets fulaste nybygge i antipriset Kasper Kalkon.

ANNONS
|

LÄS MER:Så ska Göteborgs nya stationsbyggnad se ut

Det är Sveriges Arkitekter som varje år delar ut Kasper Salin-priset till ”ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet”. Lindholmens tekniska gymnasium är en av fyra nominerade byggnader, bland annat för sin ”öppna och tillåtande struktur” och sina ”okonstlade detaljer”. Byggnaden är ritad av arkitektkontoret KUB Arkitekter.

Samtidigt är gymnasiet också nominerat i antipriset som sammanslutningen Arkitekturupproret ligger bakom: Kasper Kalkon.

LÄS MER:GBG400: Unika bilder från Göteborg under 400 år

”Suck, gäsp och znark sammanfattar bättre detta monster. Bilden nedanför visar hur KUB sålde in projektet via uppenbart lögnaktiga fake views. Det fina vädret, det överdrivna folklivet och den artificiellt upplysta fasaden. Här användes flera klassiska knep i datorns ritprogram för att sälja in projektet till lättlurade politiker och stadsplanerare” skriver Arkitektupproret i sin motivering till varför Lindholmens tekniska skulle kunna bli förra årets fulaste nybygge.

ANNONS
KUB Arkitekters bild av Lindholmens tekniska gymnasium som Kasper Kalkon-juryn lite skämtsamt kallar för ”fake news”.
KUB Arkitekters bild av Lindholmens tekniska gymnasium som Kasper Kalkon-juryn lite skämtsamt kallar för ”fake news”. Bild: KUB Arkitekter/Tomorrow AB

I Kasper Kalkon-priset är hela 21 nyproduktioner nominerade. Den 25 mars utses ”vinnarna” i båda tävlingarna.

LÄS MER:Duon från Okidoki Arkitekter vill försköna framtidens Göteborg

Det är inte första gången en Göteborgsbyggnad blir nominerad både som fulast och snyggast. Förra året vann bostadsrättsföreningen Viva i Guldheden både Kasper Salin-priset och Kasper Kalkon.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS