Göteborgs symfoniker och operasångare krigsplaceras

Det ansträngda säkerhetsläget påverkar alla. Nu får även anställda på Göteborgsoperan, Symfonikerna och Film i Väst sina krigsplaceringar, skriver Dagens Nyheter.
Uppdraget i händelse av krig kan bli att ”bibehålla hopp och gemenskap” – eller att ta hand om tvätten.

ANNONS
|

Det är regionstyrelsen som nu klubbat genom förslaget att medarbetare i de helägda bolagen Västtrafik, Turistrådet, Film i Väst, Göteborgsoperan och Göteborgs symfoniker ska omfattas när Västra Götalandsregionens anställda får sina krigsplaceringar.

Dagens Nyheter rapporterar om en styrelse enig kring hållningen att även kulturarbetare är viktiga i händelse av krig.

– När vi tittar på våra behov så är det mängder av personal som försvinner från oss vid en krigssituation och vi kan då behöva den här personalstyrkan till andra uppgifter. Vi kan också behöva lokalerna och till exempel syateljéer och tvätterier, säger moderaten och vice ordförande Lars Holmin (M) till tidningen.

ANNONS

”Tiden är en annan nu”

Även om man i sitt beslut har en formulering om att ”kulturen har ”en unik förmåga att skapa gemenskap och sammanhang, vilket i sin tur skapar hopp och motverkar rädsla” är det kanske alltså meningen att kulturarbetarna ska ta ansvar för sådant som normalt sett inte ingår i det dagliga arbetet som musiker, filmare eller sångare.

– I skarpt läge uppfattar jag det så, ja. Förr hade vi fältmusiker i och för sig, men tiden är ju en annan nu, säger Lars Holmin till DN.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS