Nytt praktverk om Göteborgs kvinnohistoria klart i dag

Det göteborgska 1900-talet fångas i ”Att ge upp har inte övervägts.”

ANNONS
|

I dag sluts en nästan hundraårig cirkel på Börsen i Göteborg. Klockan 18 överlämnas ett nytt verk om Göteborgs kvinnohistoria till kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin (M).

– När Göteborg fyllde 300 överlämnade kvinnoorganisationerna en fana. Den här gången blir det en riktigt bra bok, säger Monica Påhlsson som under hela projektet har suttit i redaktionsrådet och ledningsgruppen för ”Att ge upp har inte övervägts.”

Boken är på 471 sidor. Ungefär femtio göteborgska kvinnor – föreningsmänniskor, akademiker, politiker och aktivister – har på olika sätt arbetat med produktionen.

Den här boken handlar om göteborgska kvinnor som har jobbat med jämställdhet på ett humant, envist och uthålligt sätt.

Den är ett praktverk om det göteborgska 1900-talets kvinnohistoria. Ett blivande standardverk. Eller som Monica Påhlsson uttrycker det:

ANNONS

– Det var dags att skildra vad de göteborgska kvinnorna har haft för sig de senaste hundra åren.

Det blir bokens huvudredaktör Lisbeth Stenberg som överlämnar det första exemplaret av boken.

Den planerade folkfesten får dock utebli av virusskäl. I stället streamas evenemanget av Västra Götalandsregionens kulturförvaltning.

Det kommer också att arrangeras ett litet skådespel, en lokalhistorisk tablå. Den representant som 1923 överlämnade fanan till kommunfullmäktiges ordförande Axel Carlander var Mary von Sydow. 98 år senare återskapas detta historiska ögonblick, då Fia Adler Sandblad spelar Mary von Sydow. Carlanders roll spelas av Mary von Sydows barnbarn Oscar von Sydow.

Är ni nöjda med boken, Monica Påhlsson?

– Ja, det är vi verkligen. Att den här historien äntligen samlas. Och de fantastiska bilderna. Den här boken handlar om göteborgska kvinnor som har jobbat med jämställdhet på ett humant, envist och uthålligt sätt. De var modiga och strävade på i många år. Det njuter vi frukterna av i dag. Men tro inte att vi klara. Det finns väldigt mycket kvar att göra.

Fotnot: ”Att ge upp har inte övervägts” utges av Makadam Förlag.

Missa inget från GP Göteborgiana!

Nu kan du få alla våra texter och reportage om det gamla Göteborg som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Göteborgiana. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS