GBG400: Snöyra och vådliga radiobåtsfärder

GP:s Kristian Wedel presenterar nya fynd från forskningsprojektet "Tidernas Göteborg."

ANNONS
|
Bild: KAMERAREPORTAGE

I maj 1960 står det 22-åriga stjärnskottet Monica Zetterlund på Lisebergs stjärnscen. Året därpå debuterade hon som kabaretartist och i mitten av 1960-talet var hon etablerad filmskådespelare. När bilden togs var hon blott en ovanligt elegant fraserande jazzsångerska från Hagfors. Lisebergs annonser från Lisebergs scener i maj 1960 visar att hon fick kliva in i ett brokigt utbud bestånde av bland annat Pling Plong & Co – komiskt musikalnummer, Lisebergs dragspelsorkester och ”Alla barns favorit Berolina – den lilla rara elefantungen – dansar och spelar kl. 3 på Polketten. ”

Bild: KAMERAREPORTAGE

Torghandlarna på Kungstorget försöker hålla i gång affärerna i snöyran. De tre krigsvintrarna 1939-1941 var ovanligt kalla. Göteborg hade en medeltemperatur på -4,2 grader vintern 1940-1941. Bilden togs den 28 februari 1941. Ungefär samtidigt – i det världskrig som alla talade om - anlände Rommel till Nordafrika med Tyska Afrikakåren.

ANNONS

Bild: KAMERAREPORTAGE

Lisebergs populära ”radiobåtar” hade till följd av bensinransonering stått stilla från och med september 1939. Inför säsongen 1941 lyckades Liseberg bygga om båtarna så att de, med aningen svagare effekt, kunde drivas med karbid. Här provkör Lisebergs inspektör Hardy Johansson (vid ratten) en karbiddriven båt den 17 april 1941. Lite vådligt ser det ut. Radiobåtarna var byggda för en vuxen person och tänkta att manövreras i en 6o centimeter djup bassäng. De var inte tänkte att köra i Mölndalsån.

Bild: BROR AUGUSTSSON

På 1960- och 70-talen kavlades höghus, villor, kedjehus och radhus ut på Västra Frölundas gamla åkrar. I hastigheten blev många kvarter intill förväxling lika. Här är en gård med de typiska kännecknen: betongplattor, nedsprungna planteringar, ett litet vattenspel, ödsliga balkonger och regnskydd där femtonåringar ibland stod och rökte gula Blend. Datumet är den 19 oktober 1963.

Bild: KAMERAREPORTAGE

Den 23 april 1962 släpps fotografen in i Sahlgrenska sjukhusets ortopedverkstad och finner läkaren Olle Thorén – expert på hälbensbrott. Olle Thorén blev sedermera en central västsvensk läkargestalt. Han var engagerad i NÄL-projektet i Trollhättan och Vänersborg och gjorde där en vacker karriär som kirurg och klinikchef.

Bild: KAMERAREPORTAGE

Det finns fortfarande äldre göteborgare som minns de karaktäristiska ljuden av Träpiren vid Skeppsbron. Det kluckade, knarrade och klapprade om en denna träbrygga som byggdes 1922 (och revs 1954) för att avlasta den ökande skärgårdstrafiken från Stenpiren. Här är det midsommar 1928 och picknickkorgarna och väskorna är välpackade inför en helg i skärgården. Man nästan hör hur damernas välputsade pumps dundrar i plankorna.

ANNONS

Detta reportage görs inom för ramen för forskningsprojektet "Tidernas Göteborg" – ett samarbete mellan Göteborgs stadsmuseum, Hasselbladstiftelsen, Göteborgs universitet, Akademien Valand, Kamerareportage, Riksarkivet Landsarkivet Göteborg, Göteborg & Co och Bokförlaget Max Ström. Målet för projektet är att skildra Göteborgs historia i bilder. Forskningen bedrivs i svenska och utländska arkiv inom ramen GPS400: Centrum för samverkande visuell forskning vid Göteborgs universitet. Göteborgs-Posten är extern partner.

Har du bilder som du vill ska ingå i Göteborgs framtida kulturarv?

Mejla i så fall vg@gp.se. Observera att det kan dröja flera veckor innan du får svar. Göteborgianaredaktionen får mycket stora mängder post.

Resultatet presenteras fortlöpande i GP och i forskningspublikationer fram till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021.

ANNONS