Göteborgarna har aldrig velat jobba hårt

GP:s kulturchef Björn Werner reagerar på Nya Moderaternas valfilm som enligt honom är ett försök att närma sig Sverigedemokraterna på bekostnad av sina egna ideal.

ANNONS
|

Jag ser på Nya Moderaternas valfilm om Göteborg som ett svunnet arbetarparadis som körts över av jihadister och kriminella gäng. Om hur vi borde komma tillbaka dit en dag, till det hårda jobbandets salighet. Och jag tänker på Dan Berglund.

För det grovkornigt nostalgiska skimmer av en stad där alla arbetade hårt i sitt anletes svett och sen godmodigt rök ihop med varandra på krogen är ingen plats att drömma sig tillbaka till. Det är en plats många göteborgare historiskt drömt sig bort från.

Det som sjungs i den då radikale proggaren Dan Berglunds Ballad till minnet av en en kamrat och otaliga andra låtar från arbetarrörelsens vänsterfläktande 70-tal är inte en om vilken underbar gemenskap det var att slita vid bandet. Det är om en verklighet som vi genom teknologisk utveckling och omlokalisering av verksamhet till utvecklingsländer allt mer kommit ifrån. En där människor (ja, också invandrade gästarbetare) slet sönder sina kroppar, såg sina liv försvinna utan möjlighet till fortbildning, som dog i förtid. Även om industrin fortfarande är en farlig och slitsam arbetsplats är det långt från just den tuffa miljö som Nya Moderaterna nu försöker återuppliva som ett svunnet paradis.

ANNONS

Nu tror jag inte ens att de egentligen vill det. Om arbetarrörelsen varit de som kämpat för arbetarnas rättigheter på arbetsplatsen har också Moderaterna varit ett av de mer pådrivande partierna för den frihandelspolitik som skapat dagens moderna Göteborg. En stad där högteknologisk verksamhet drivs av utlandsägda företag som Volvo medan göteborgare från jordens alla hörn i allt högre utsträckning jobbar i tjänstesektorn. På många sätt en stad där fler lever ett mer drägligt liv och ger chanser för fler, även om det delvis görs på bekostnad av människors hårda slit på andra delar av jorden.

Så vad vill Moderaterna alls med sin valvideo? Jo. Förstås ansluta till en Sverigedemokratisk populistisk diskurs där allt förr var bra och allt dåligt är nu, om det så ska sägas på bekostnad av partiets egna politiska ideal.

Det är ett sätt att tänka och prata som både kan ge röster och resultat. Men inte till det bättre.

ANNONS