Bor i Bangalore. Zac O'Yeah är uppväxt i Göteborg men bor numera i Bangalore. O'Yeah är väl förtrogen med indiskt liv, kultur, religion och historia. Han har introducerat indiskt litteratur i Sverige och skriver litteraturkritik för indisk press.
Bor i Bangalore. Zac O'Yeah är uppväxt i Göteborg men bor numera i Bangalore. O'Yeah är väl förtrogen med indiskt liv, kultur, religion och historia. Han har introducerat indiskt litteratur i Sverige och skriver litteraturkritik för indisk press. Bild: Clare Arni

Göteborg möter Bangalore i osannolik mix

I full fart och ibland på tomgång men med stor kunskap berättar Zac O´Yeah återigen om den osannolike detektiven Hari Majestic. Monika Tunbäck-Hanson har läst.

ANNONS

Med Den tropiske detektiven är Zac O´Yeah framme vid del tre i Mr Majestic-trilogin som började framgångsrikt med Tandoriälgen 2006. Den utspelade sig i en dystopisk framtid i ett förfallet Gautampuri (Göteborg) och liknade få andra deckare. Efter del två, Operation Sandalwood 2015, är det nu åter dags att möta den oförvägne, något skurkaktige detektiven Hari Majestic. Han lever sitt trassliga liv i Bangalore. Detektivbyrån går inget vidare och Hari tar jobb som väktare av en bankomat, som naturligtvis blir utsatt för ett brutalt rån.

LÄS MER: GP:s kritiker recenserar Tandooriälgen av Zac O'Yeah

ANNONS

Så rullar historien på i de mest kaotiska ofta våldsamma turer. Ibland på tomgång, ibland med full gas. I jakt på en stulen gudastaty hamnar Hari i Göteborg (ett multikulturellt helvete) och därmed förenar den finlandsfödde O´Yeah sin uppväxtstad Göteborg med det Bangalore där han numera bor.

Intrigen är alltså osannolik, precis som huvudpersonen själv, men det som lyfter berättelsen är författarens förtrogenhet med indiskt liv, kultur, religion och historia. Han har bland annat skrivit en stor biografi om Mahatma Gandhi och mängder av reseskildringar. Han har introducerat indiskt litteratur i Sverige och skriver litteraturkritik för indisk press. Hans register är alltså stort och omfattar också teater och musik. Denna bredd sätter sina märken också när han leker sig fram i deckargenren.

Det var många år sen jag var i Bangalore men minnena förstärks; gatornas larm, lukterna, myllret det ständigt pågående livet, stiger ur sidorna. För under de skruvade berättelserna andas Bangalore, lever staden, finns nutiden där med politiska markeringar mot barnarbetet i Indien. Och Göteborg? Visst kan jag se Hari kretsa runt Världskulturmuseet i jakten på den stulna klenoden, utsatt också som den blatte han kallas.

I Den tropiske detektiven handlar det alltså inte om fördjupade personporträtt eller psykologisk trovärdighet. Men runt det som är på skoj finns en vibrerande verklighet som försonar den ofta överlastade intrigen.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS