Göteborg får ett nytt Folkets hus i Lagerhuset

Det händer en hel del kring Järntorget. Och Lagerhuset som fyller 100 år står för senaste nyheten. Målet är att bli ett nytt Folkets hus i Göteborg.

ANNONS

Lagerhuset huserar sedan länge flera kulturella förlag, tidskrifter, översättare och utbildningsverksamheter. Nu är målet att bli stans nya ”folkets hus”. Något som föreningen Lagerhuset signalerar genom att bli medlem i riksorganisationen för Folkets hus och parker.

– Det var tråkigt att Göteborgs Folkets hus gick ur riksorganisationen. Vi var nog många som drömt om en utveckling åt ett annat håll. En potential försvann och den stafettpinnen vill vi ta upp, säger Karin Dalborg, ordförande föreningen Lagerhuset och vd för Nätverkstan.

För två år sedan valde Folkets hus, som inhyser bland annat Folkteatern vid Olof Palmes plats, att lämna riksorganisationen efter många års medlemskap och gå över till att bli renodlade fastighetsägare.

ANNONS

Att nu göra Lagerhuset till ett nytt Folkets hus känns både rimligt och roligt menar Dalborg. Nu pågår samtal med hyresvärden Higab om hur arbetet med att hålla huset öppet och tillgängligt för fler verksamheter ska gå till.

– Det låter klyschigt, men det behövs mötesplatser där kulturproduktion och publik möts. Och vi har många verksamheter som vuxit fram successivt och där vill vi verka för att trösklarna ska bli ännu lägre. Man måste arbeta aktivt för det, annars höjs de. Och där är inte vi framme än, det finns mycket kvar, säger hon.

LÄS MER:Göteborg Folkets hus lämnar Folkets hus-rörelsen

Järntorget en viktig kulturplats

I det kulturtäta kvarteret runt Järntorget byggs det om till höger och vänster. Från Lagerhusets sida välkomnar man att området utvecklas, säger Karin Dalborg men framhåller hur viktigt det är att de olika parterna samarbetar.

– Politiker och även andra aktörer har en möjlighet att forma vilken stad vi vill ha och för vem. Om man får till en bra samverkan kring platsen blir det en bättre blandning av både kulturverksamheter som öppnar för medborgarna i staden och mer kommersiella aktörer. Annars kommer den med mest pengar att ta platser i anspråk och då byggs det inte en stad för folket utan på helt andra villkor, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Folkteatern oroas av nya storhotellet

Varmt välkomnande

Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker är mycket positiv till Lagerhusets medlemskap i riksorganisationen.

– De har funnits länge och är verkligen en plats som vi beskriver som ett Folkets hus. Tillsammans drar man nytta av varandras verksamheter och det är det viktiga, att man hyr ut lokaler som vill bedriva en social, kulturell verksamhet. Det är kul att vi får det i centrala Göteborg igen.

När Göteborgs Folkets hus lämnade riksorganisationen tappade man den största medlemmen i Västsverige.

– Vi har ju 520 medlemmar som det är och flera andra verksamheter i Göteborg är med, som till exempel Folkets hus Hammarkullen. Men att vi tappade den stora medlemmen i Göteborg var tråkigt, och vi har länge arbetat för något liknande, så därför betyder Lagerhusets medlemskap mycket, säger han och fortsätter:

– Men Göteborgs Folkets hus var heller inte den starka platsen för ett kulturliv på det sättet. Att Folkteatern och Draken finns är ju självklara mötesplatser för scen och publik, men det där som också stärker ett Folkets hus med lokala och aktiva aktörer i olika storlekar har inte funnits i Göteborg på jättelänge och det behövs.

LÄS MER:Så ska Masthuggskajens första bostadskvarter se ut

LÄS MER:Hotellplanerna lever för Folkets Hus

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS