Niklas Gustafsson och Elias Assar Fagerlind intervjuade konstnärer, musiker, illustratörer och ... en bartender.
Niklas Gustafsson och Elias Assar Fagerlind intervjuade konstnärer, musiker, illustratörer och ... en bartender.

Göteborgskreatörer pratar ut i ny dokumentär

I filmen Dedikerad pratar nio Göteborgskreatörer om sin syn på talang, passion och kreativt arbete. Hur bär man sig åt för att få arbeta med det man älskar?

ANNONS
|

Krävs det talang för att lyckas med sitt skapande? Vad är ens talang? Under sina arbetsdagar på T-shirt Store, en klädaffär som arbetar med både nya och mer etablerade designers, artister och konstnärer började Niklas Gustafsson att fundera allt mer på begreppet. Till butiken kommer nämligen en strid ström människor för att visa upp saker som de skapat, målat eller designat.

–Jag märkte att många som kom in hade extremt dåligt självförtroende när det kom till att skapa och visa upp det de skapat för andra. Många önskar också att de vore mer kreativa än vad de är i dag.

ANNONS

Det födde flera tankar i Niklas Gustafsson huvud. Han ville försöka ta reda på varför så många är rädda för att skapa och vara kreativa.

–Jag kände att folk fått fel bild av vad skapande är, att många mest fokuserar på att det de gör ska bedömas och synas av andra människor.

Så Niklas Gustafsson bestämde sig för att göra en film om talang och frågade filmskaparen och fotografen Elias Assar Fagerlin om han ville göra den med honom. Sagt och gjort. Nio lokala kreatörer intervjuades om deras syn på kreativt arbete i filmen som fick namnet Dedikerad. Kriteriet för de intervjuade var att de alla är människor som ”verkligen brinner för konst”. Det blev musiker, konstnärer, grafiska formgivare och... en bartender?

–Bartendern, Tom Surma, passade faktiskt väldigt bra in i filmen. Han pratar om det enorma arbete som ligger bakom det han serverar sina gäster. Han liknar det själv vid ett konstverk, säger Elias Assar Fagerlin.

Alla nio kreatörer har varsitt moment i filmen och varsin unik del i att reda ut vad talang är egentligen. De ligger alla på olika nivåer i sina karriärer, där vissa mest skapar för sin egen skull, medan andra har en väldigt kommersiell image.

ANNONS

–Anledningen till att vi valde att blanda folk som lever på det och folk som inte gör det var att vi ville att alla skulle kunna identifiera sig med någon i filmen, säger Niklas Gustafsson.

En slutsats som filmskaparna kunnat dra är att talang många gånger handlar om hårt arbete. Kanske finns det folk som föds till genier, men även de har oftast jobbat sig dit de är.

–Vi vill uppmuntra folk att satsa på det de vill göra genom att visa upp andra som faktiskt gör det de älskar och lever på det, säger Elias Assar Fagerlind.

FAKTA: Dedikerad

En dokumentär av Niklas Gustafsson och Elias Assar Fagerlind.

I filmen har de intervjuat nio lokala kreatörer om deras tankar kring talang, passion och arbete.

Medverkande:

Artisten Ikhana

Illustratören Mattias Lundin

Konstnären Erik Johansson

Filmaren Jens Dohnberg

Musikern Annelie Johansson

Rapparen Habib Habz Nafar

Bartendern Tom Surma

Illustratören Emil Ulfhammer

Rapparen Vic Vem

Se filmen på eliasassar.com

ANNONS