Göteborgs nya romanfestival är igång

På lördagen inleddes Göteborgs första romanfestival. Där berättade bland annat Jessica Schiefauer och Karolina Ramqvist om skrivandets vedermödor.

ANNONS
|

Bakom GBG Romanfestival står de båda skribenterna och författarna Mattias Hagberg (även mångårig GP-medarbetare) och Martin Engberg, som efter att ha hälsat publiken välkommentill Litteraturhuset på lördagsförmiddagen hade fullt upp med att leda samtal och diskussioner, och såklart se till så att stans nya litteraturfestival flyter på.

– Det har gått väldigt bra hittills. Vi har klarat av de lite "tyngre" och mer akademiska bitarna, vad är en roman egentligen och vad händer med digitaliseringen, och nu drar det lite mer publika programmet igång, sade Mattias Hagberg vid 15-tiden på lördagen samtidigt som författaren Karolina Ramqvistoch den dubbelt Augustprisbelönade Jessica Schiefauer slog sig ned i soffan på den lilla scenen för att samtala under den lätt beslöjade rubriken "rapport från vävens baksida".

ANNONS

Musik och Oates

Därefter skulle musikern Anders Göransson underhålla med sitt soloprojekt Anders enda barnet innan bland annat texuppläsningar och ett samtal om Joyce Carol Oates litterära världar avslutar festivalens första dag.

– Det här är en väldigt opolitisk festival och alls ingen reaktion på det som hänt med Bokmässan, understryker Mattias Hagberg och berättar att han och kollegan Martin Engberg arbetat med Göteborgs romanfestival i nästan två år.

– Vihar under rätt lång tid ägnat oss åt olika typer av litteratursamtal och kände att vi ville skala upp det, prata med författare om hur de jobbar och hur deras skrivprocess ser ut snarare än att fokusera på deras nya bok.

Vilken publik vänder ni er till med den här festivalen?

– Till alla som läser böcker och som kanske skriver eller funderar på att skriva själva. Vi vill ge konkreta tips och lite inspiration på vägen.

Läs mer: GBG Romanfestival

Läs mer: Göteborg får romanfestival

Vid 15-tiden är det ganska fullt inne i Litteraturhuset på Heurlins plats bakom Järntorget. Trots att solen fortfarande värmer och luften är härligt höstklar finns det inte så många platser kvar.

Bra uppslutning

– Folk har hittat hit. Vi kan klämma in kanske 100 personer och det är redan drygt 80 personer här så det lär nog bli fullt, säger Mattias Hagberg, som tror att det främst är två saker som har lockat besökarna: de intressanta författarna och det förhållandevis låga biljettpriset.

ANNONS

Tack vare ekonomiskt stöd frånSvenska Akademien, Göteborgs kommun och Kulturrådet kostar tvådagarsbiljetterna till romanfestivalen 250 kronor, och då ingår ett glas vin för den som så önskar. Och självklart lockar även namn som Kristina Sandberg, Lo Kauppi, Mats Strandberg,Ulf Karl Olov Nilsson (Ukon), Alexander Skantze och såKarolina Ramqvistoch Jessica Schiefauer då, som verkligen har publiken i sin hand när de pratar om hur deras hyllade böcker egentligen kom till.

– Vi ser det här som ett försök. Om det faller så väl ut som som det känns just nu räknar vi med att Göteborgs romanfestival återvänder nästa år. Och lera år efter det, säger Mattias Hagberg.

ANNONS