Frida Edman, ansvarig för Bokmässan, ligger högt upp på GP:s maktlista.
Frida Edman, ansvarig för Bokmässan, ligger högt upp på GP:s maktlista. Bild: Thomas Johansson

Frida Edman om sin plats på maktlistan

Bokmässans chef Frida Edman har en självklar plats på GP:s maktlista. Men själv tonar hon ned sin roll.
– Vi som jobbar här gör Bokmässan tillsammans.

ANNONS

Frida Edman befinner sig med familjen i Nya Zeeland när GP når henne på kvällskvisten lokal tid för att berätta att hon försvarat sin plats på GP:s maktlista. Ett besked som inte enbart tas emot med ohejdad entusiasm.

– Jag har svårt att förhålla mig till begreppet "makt", det känns lite förlegat och elitistiskt på ett sätt som jag inte är bekväm med. Men jag inser att Bokmässan är en viktig aktör och en institution i samhället. Jag är övertygad om att vi kan göra skillnad när det gäller att främja litteratur och läsning.

– För mig är det också viktigt att Bokmässan belyser viktiga frågor och lyfter fram fängslade författare, journalister och förläggare.

ANNONS

LÄS MER:Frida Edman är Bokmässans nya boss

Skulle du kunna styra Bokmässan åt precis vilket håll du vill?

– Nja, alltså ... jag har flera idéer kring Bokmässan men vi är många som har olika kreativa förslag på hur mässan kan utvecklas och drivas vidare. Det som vi inte mäktar med ett år får vi försöka ta oss an ett annat år. Vi måste vara både långsiktiga och kortsiktiga.

Hur ser du på din roll som chef?

– Det är stor skillnad på att vara chef och att vara ledare, och jag vill identifiera mig som en ledare, men också understryka att vi är ett sammansvetsat team på Bokmässan.

Vad är din viktigaste uppgift?

– Min största utmaning är att en Bokmässa ska vara så mycket för så många. Det ska vara den viktigaste kompetensutvecklingsarenan för lärare och bibliotekarier, men också en plats för debatt och såklart en branschfest för förlagen som i sin tur ska kunna sälja böcker. Det gäller att kombinera en rad olika intressen och finna en balans som fungerar. Jag vill blicka framåt och ha fokus på utveckling samtidigt som vår historia inte får glömmas bort.

LÄS MER:Högerextrema anmälda för ofredande på Bokmässan

De senaste åren har Bokmässans historia varit rätt dramatisk. Är konflikten med Nya Tider över nu?

ANNONS

– Ja, det hoppas jag. Vi blickar hela tiden framåt och har fullt fokus på att varje år göra en så bra Bokmässa som möjligt. Vi är förbi det läge som var men det här är komplexa frågor som samhället generellt sett måste förhålla sig till idag. För övrigt har vi inte fått in någon ansökan från Nya Tider för 2020.

Om en sådan dyker upp då?

– Vi kommer generellt att säga nej till aktörer som gör att vi riskerar att hamna i en liknande situation igen.

Frida Edman - Mässansvarig på Bokmässan

GP:s motivering: "Efter tunga år där Bokmässan stått i stormens öga i debatter om yttrandefrihet, författarbojkotter och belägring av NMR har besökarna börjat hitta tillbaka till Bok & Bibliotek under Frida Edmans ledning. Frågan är om hon kan rädda den vikande läsningen nästa år."

ANNONS