Fotbollsfilmen som blev politisk

ANNONS
|

"Fotbollens sista proletärer" är inte bara en film om IFK Göteborg. Den handlar också om ett annat Sverige där ord som "tillsammans" och "solidaritet" var naturliga. Men att den skulle vara politisk var inget filmskaparna siktade på.

-Nej, jag har fått sådana frågor av journalister flera gånger redan och det känns konstigt, säger Carl Pontus Hjorthén, som tillsammans med Martin Jönsson står bakom dokumentärfilmen om IFK Göteborgs 80-tal.

Filmen har premiär på fredag men duon har redan börjat fundera på om de kan klippa ner den från 73 till 58 minuter, vilket krävs om den ska kunna visas hos medfinansiären SVT.

-Filmen handlar om våra barndomsminnen. Det är inte en politisk film, det är en fotbollsfilm, fortsätter Carl Pontus Hjorthén och får delvis medhåll av sin kompanjon,
-Att vi har med Palme är mer som en kuliss, för att beskriva en tidsanda. Det som är konstigt är hur ord som "solidaritet" kan låta radikala i vår tid. Det säger väl i så fall mer om det samhälle vi lever i i dag.
Nyckelpersoner

Det samhälle som "Fotbollens sista proletärer" tar avstamp i är 70-talets Sverige, där IFK Göteborg är ett lag med framtiden bakom sig. Men med hjälp av kamratanda och nyckelpersoner som klubbdirektören Anders Bernmar och tränaren Sven-Göran Eriksson lyckas laget ta sig till fotbollens Europatopp. Om hur ett lag som består av rörmokare, fritidsledare och kockar kan vinna över fotbollsproffs genom sin unika sammanhållning. Och om hur Sverige samtidigt förändras.

ANNONS

Ett och ett halvt år har det tagit duon att gå igenom alla arkivklipp, göra intervjuer och sedan färdigställa filmen, som egentligen skulle ha varit färdig i januari.

-Det har varit en del bråk. Vi har ju olika barndomsminnen, förklarar Martin Jönsson.
"Speciell tid"

Däremot har intervjuerna varit lätta att göra. Glenn Hysén, Torbjörn Nilsson, Dan Corneliusson och de andra gamla spelarna har bara tyckt det varit roligt att prata om sin storhetstid, berättar filmskaparduon, som inte är rädda för reaktionerna när dessa får se filmen.

-"Nä, vi är inte sådana att vi blir sura" sa Glenn när jag pratade med honom häromdagen, säger Martin Jönsson.
-Det var en väldigt speciell tid och ett väldigt speciellt lag med en anda som fortfarande lever kvar. Man tog hand om varandra och kämpade tillsammans.
-Ja, om vi vill att folk tar med sig något från filmen är det känslan av att med stark sammanhållning kan man uträtta storverk! säger Carl Pontus Hjortén och Martin Jönsson fyller i:
-Jag tror faktiskt det var Torbjörn Nilsson som sade det.

"Fotbollens sista proletärer" har premiär på fredag och ska förmodligen visas i hela Sverige innan den tv-sänds i höst.

Är: En dokumentärfilm om IFK Göteborg och Sverige på 1980-talet.

Biopremiär: 2 april på Bio Roy i Göteborg. Galapremiären hålls den 1 april på Draken i Göteborg.

Manus och regi: Carl Pontus Hjorthén och Martin Jönsson.

Producent: Kalle Gustafsson Jerneholm (Soundtrack of Our Lives).

Musik: Ian Persson (Soundtrack of Our Lives).

Hjorthén och Jönsson har tidigare gjort: Filmen Mari Carmen España - Tystnadens slut" och dokumentären "Hemligheten".

IFK Göteborg: Nådde stora framgångar under 80-talet, efter ett 70-tal i division 2. Först trea i Allsvenskan 1980, sedan tvåa 1981 och därefter vinst i Uefa-cupen 1982. Samma år vann IFK Göteborg även Allsvenskan och Svenska cupen och tog sedan SM-guld både 1983 och 1984. IFK vann också Uefa-cupen 1987.

ANNONS