Författaren Margareta Strömstedt är död

Journalisten, författaren och översättaren Margareta Strömstedt avled på tisdagen. Det bekräftar sonen Niklas Strömstedt. Margareta Strömstedt blev 91 år.

ANNONS
|

Journalisten, författaren och översättaren Margareta Strömstedt har avlidit. Det bekräftar sonen Niklas Strömstedt för DN.

Margareta Strömstedt debuterade 1961 med barnboken ”Fjärilar i klassen” och har genom åren skrivit flera barn- och ungdomsböcker. Mest uppmärksammad blev hon dock för sin biografi över Astrid Lindgren, ”Astrid Lindgren – en levnadsteckning”, som gavs ut 1977. Men hon prisades och uppmärksammades för sitt skrivande vid flera tillfällen.

Margareta Strömstedts litterära priser

  • 1969 – Gulliverpriset
  • 1986 – Astrid Lindgren-priset
  • 1991 – Expressens Heffaklump
  • 2002 – Samfundet De Nios Astrid Lindgren-pris
  • 2007 – Sveriges Radios Novellpris

Hon sommarpratade inte mindre än sju gånger, senast 2007, och var länge verksam som kritiker på Dagens Nyheter. Dessutom arbetade hon som producent på Sveriges Radio och Sveriges Television och var anställd vid Stockholms stads barnteater 1961–1965.

ANNONS

Margareta Strömstedt var gift med publicisten Bo Strömstedt från 1953 fram till hans död 2016. I flera år var Bo Strömstedt chefredaktör för Expressen och i början av 1990-talet gästprofessor vid Journalisthögskolan i Göteborg. Tillsammans hade de barnen Lotten och Niklas Strömstedt.

– Det är sorgligt och och känslan av ”aldrig mer” är konstig och svår att ta in. Nu sitter hon och pappa återigen tillsammans i solen och äter färska frukostbröd, säger Niklas Strömstedt i en kommentar till DN.

Bokförläggaren Eva Bonnier hade nära band till Margareta Strömstedt, både som förläggare till några av hennes böcker och då hennes föräldrar var goda vänner med Strömstedt.

– Hon var en person som var lätt att tycka om. Jag blir tagen av att hon gått bort, säger Eva Bonnier till TT.

Strömstedt var bra på att använda sin egen barndom och sitt äktenskap i skrivandet, fortsätter Eva Bonnier.

– Hon talade till kvinnor på ett sätt som man kunde känna igen sig i. Hon hade en viss humor, en värme och lite udd också. Det gjorde att många kvinnor tyckte mycket om hennes böcker.

Även svärdottern Jenny Strömstedt minns Margareta Strömstedt med värme.

”I nästan sexton år fick jag ha dig som svärmor och det var en väldig tur för mig” skriver Jenny Strömstedt i en kommentar på Instagram, som hon avlutar med: ”Tack för allt! Jag kommer sakna dig väldigt, väldigt mycket”.

ANNONS

Margareta Strömstedt blev 91 år.

LÄS MER:Sommar i P1: Niklas Strömstedt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS