För isländske Sjón är poesi ett nattarbete

Isländske poeten Sjón har gjort låttexter åt Björk, skrivit manus till Alexander Skarsgårds blodiga vikingafilm ”The Northman” och prisats av Svenska Akademien för sina betydelsefulla insatser.
– Jag är mannen med ord.

ANNONS
|

Det är inte överfullt i GP:s monter när den isländske poeten och författaren Sigurjón Birgir Sigurðsson, mer känd som Sjón, samtalar med tidningens litteraturredaktör Jenny Högström.

Men publiken som sitter där sugs in i samtalet och lyssnar noggrant på allt vad den till synes gladlynte och vänlige poeten har att berätta. Kanske lättade av det faktum att Sjón inte alls känns så skuldtyngd, svart och ödesmättad som hans skrivande ibland kan göra – inte minst i manuset till regissören Robert Eggers och svenske Alexander Skarsgård storfilm ”The Northman”.

– Det var fantastiskt att få jobba med dem båda! Alexander är ju en stor Hollywoodstjärna och Robert (Eggers) är en alldeles briljant regissör.

ANNONS

Sjón berättar för GP efter samtalet på scen att han träffade och lärde känna Robert Eggers på Island efter att ha blivit helt knockad av dennes genombrottsfilm ”The witch”, och att Eggers i sin tur var förtjust i Sjóns ”Skymningsinferno”.

– De religiösa idéer och inre verkligheter som jag gestaltade i den boken var tydligen precis vad Robert Eggers letade efter i ”The Northman”.

Med tanke på att Alexander Skarsgård och den danske producenten Lars Knutsen var drivande i projektet antog Sjón att ”The Northman” skulle bli en liten, enkel nordisk vikingafilm.

– (skratt) ”Think bigger”, sade Robert Eggers och berättade att Nicole Kidman, Ethan Hawke och Willem Dafoe också skulle vara med.

Sjón har jobbat med von Trier och Björk

Men Sjón är van vid att arbeta med kända namn. Han är god vän med sångerskan Björk och var en slags extramedlem i hennes 80-talsband The Sugarcubes. Han har också skrivit texten till den Oscarsnominerade låten "I’ve seen it all" från Lars von Triers hyllade film ”Dancer in the dark”.

– Om du behöver ord till en sång, ett filmmanus, en pjäs ... vad som helst, så kontakta mig. Jag är mannen med ord, säger han på GP:s scen och spricker upp i ett leende.

ANNONS

Eller dikter kanske man ska tillägga. Just nu är Sjón aktuell med sin nya poesisamling ”Nattarbete”, en deskriptiv titel som han har valt med stor eftertanke.

– Att skriva dikter är just ett nattarbete. Så mycket poesi föds i sinnets mörka vrå, i en separat del av vår hjärna, säger Sjón och menar att drömmar är livsviktiga för poesin.

– Våra drömmar är beviset för att alla människor har ett poetiskt sinne.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS