Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera hundra sökte<br>till Floorfiller

Blod och svett, men inte så mycket tårar när TV 3 sökte dansförmågor i Göteborg. - Jag skäms lite för att vara här, det kan lätt bli patetiskt, säger Suzanna Asovic 19 år från Göteborg.
Hon är en av de 250 första som köat för att visa upp sig inför TV 3:s dansjury. Redan vid fyratiden på morgonen började de första danssugna ungdomarna (för det är mest ungdomar) köa utanför Pusterviksteatern där castingen för TV 3 :s nya dansdokusåpa Floorfiller gick av stapeln under gårdagen.

Inne på teatern är det rena Fame-stämningen. Folk går ner i spagat och upp i brygga lite här och var.

Plötsligt utbryter vild spontandans. Graham Tainton (som också sitter i juryn samt är pappa till bland annat Blossom) steppar loss vilket följs av jubel.

Men Suzanna Asovic behöver inte skämmas, någon ovan dansare är hon inte. Tre år i ryggen på Kungliga svenska balettskolan i Stockholm. Dessutom har hon gått på dansskolan Sway, där deltagare från gruppen Bounce är lärare.

Väl framför juryn i den mörka salongen är det pirrigt. Ett hej, sedan kör hon i gång. Efteråt blir det spontan applåd och beröm. "Jättebra". Nästa station är slutcastingen i Stockholm.

Även Rachel Nangonzie skiner som en sol efter sitt uppträdande. Juryn gillade hennes Afrikainspirerade dans. Omdömen som "annorlunda", "bra", "starkt","du går vidare", gör att Rachel seglar ut för att mötas av kamerateamet på andra sidan.

"Ge henne en applåd, det är hon värd". Alla jublar. Rachel själv ger ifrån sig ett segertjut.
- Jag kommer vara en av 24 som är med i programmet.
Efter en stund har uppståndelsen lagt sig och hon är på väg hem igen.
- Jag vill bara visa alla svenskar det afrikanska sättet. Att det faktiskt är roligt att dansa.

Långt ifrån alla lämnar Pusterviksteatern med samma sköna känsla i magen. Det är många besvikna miner, men långt från de tårar och utspel man känner igen från Idol. Kanske beror det på att juryn (Lotta Furubäck från Fame Factory, David Dalmo och Michael Flimon, från dansgruppen Bounce, och Graham Tainton) inte är lika utstuderad.
- Här får man en juste bedömning. Idol-juryn är helt för hård. Vi vill ge kreativ feedback, säger Martin Persson redaktör för programmet.

Floorfiller har ingen engelsk förlaga utan är ett koncept som Strix television tagit fram, även om idén till viss del känns igen. Eller vad sägs om 24 personer som väljs ut att gå i dansskola, varje vecka röstas någon ut och i slutet finns det en värdig vinnare. Vad som blir första pris är ännu inte klart.
- Förmodligen blir det något stipendieliknande, säger Martin Persson.

Måndagen den 19 september startar programmet. Veckofinalen är spikad till söndagar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.