Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flamingokvintetten firar 45 år

Happy birthday sweet ... Flamingokvintetten - 45 år i år. - Vi spelar så länge nån vill ha oss, skrattar gubbsen.
Och nog verkar det som att fansen fortfarande uppskattar vad ett av landets allra största dansband uträttar på dansställe efter dansställe, vecka efter vecka, månad efter månad, ja - till och med år efter år. Över 5 000 spelningar har det blivit.
- Det har varit en rolig resa. Och det har gått fort så in i helvitte, säger batteristen Bjarne Lundqvist och rättar till frissan.
Det är jubileumsspelning på Vågen vid Järntorget och ett 50-tal fans har slutit upp från olika delar av landet för att först spisa en middag med grabbarna och sedan ta en svängom på det nyvaxade golvet.
En gäst är dock inte anmäld. Silvi Gamst har tagit tåget från Trondheim och smiter in tillsammans med GP för att få ta lite bilder till fotoalbumet.
- Jag vet inte hur långt det är i mil, men det tog mig 16 timmar med tåg att ta mig hit, ler hon. Och nog verkar trippen ha varit värd resan. När Flamingo har riggat klart scenen och satt på sig scenkläderna får hon en inbjudan till restaurangsittningen några meter längre bort på torget.
- Klart hon ska följa med. Silvi är ett av våra allra största fans, berättar Dennis Janebrink. Känns namnet igen för er yngre kanske det beror på att hans son Casper är sångare i Arvingarna.
Dennis är en av de tre originalmedlemmar som fortfarande är aktiva i bandet som på 70-talet hade tre skivor som vardera sålde fantastiska 300 000 exemplar. Bjarne Lundqvist och Hasse Carlsson, också med två söner i Arvingarna, är de andra två. Numera ingår även gitarristen Henrik Uhlin och klaviaturspelaren Håkan Swärd. Den sistnämnde ersätter Fredrik Strelvik, som tillsammans med sin fru förolyckades i Thailandskatastrofen i julas.
- Det blir inget direkt firande. Det är kul att folk uppmärksammar att vi funnits med i 45 år och fortfarande vill att vi ska ut och spela. Men våra tankar finns fortfarande hos Fredrik. Han ska jordfästas nästa vecka, säger Bjarne allvarligt.
På ett sätt märks dock Flamingokvintettens jubileum av. Gruppen blir en bildfylld bok, dvd och samlingsskiva i en unik signerad box, som bara trycks upp i 1 500 exemplar. 700 försvann direkt via nätbokning.
- Det är sånt som gör att vi fortsätter. Att folk fortfarande uppskattar oss.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.