Filmfestivalen har fått tillstånd för hypnos-bion på Storan

Nu är det fritt fram för hypnos-bio på Storan. Göteborgs filmfestival har fått sin ansökan godkänd av Socialstyrelsen. Biljetterna sålde slut direkt.
– Föreställningarna har väckt ett enormt intresse runtom i världen, säger Filmfestivalens Jonas Holmberg.

ANNONS
|

Vare sig de ansvariga på Filmfestivalen eller hypnotisören Fredrik Praesto ansåg sig behöva tillstånd för eventen där publiken på Stora teatern skulle försättas i hypnotiskt tillstånd inför tre olika filmvisningar.

– Socialstyrelsen sysslar ju inte med att reglera konstnärliga händelser, menade filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg då.

Men efter att GP uppmärksammat att Socialstyrelsen poängterat att det vore ett lagbrott att genomföra föreställningarna utan tillstånd från myndigheten skickades det ändå in en ansökan. Som nu är godkänd.

Tillståndet är villkorat

– Ja, det stämmer. Göteborgs filmfestival och Fredrik Praesto har i går (torsdag) fått tillstånd för tre kommande föreställningar. Tillståndet är förenat med villkor, meddelar Anna Granström, jurist på rättsavdelningen hos Socialstyrelsen.

ANNONS

Villkoren som gäller är att:

• hypnotisören ska ha en allmän ansvarsförsäkring.

• affischer och liknande ska innehålla uppgifter om att det är hypnos i underhållssyfte och att deltagarna är fria att när som helst under föreställningen avbryta sin medverkan.

• Hypnosen ska utföras med respekt för deltagarnas integritet och välbefinnande. Deltagarna får aldrig utsättas för någon typ av tvång eller något som kan skada deras hälsa.

Föreställningarna redan slutsålda

Socialstyrelsen skriver också att ”hypnosen inte får användas i någon form av behandlingssyfte och att deltagarna har rätt att när som helst avbryta uppdraget”.

Fredrik Praesto ska dessutom stanna kvar i minst 30 minuter efter avslutad föreställning för att försäkra sig om att såväl deltagare som publik mår bra.

– Vi gjorde vår bedömning ihop med tillfrågade jurister, sedan kom det andra bedömningar från andra håll och då valde vi ändå att skicka in en ansökan, säger Jonas Holmberg nu.

– Föreställningarna har väckt ett enormt intresse både publiken och runtom i världen. Det är positivt, konstaterar Jonas Holmberg.

Filmerna som visas på ”Hypnotic cinema”

”Memoria”

Prisat drama av den thailändske Guldpalmsvinnaren Apichatpong Weerasethakul. Tilda Swinton syns där som skotsk orkidé-entusiast, på resa i Colombia, som börjar höra märkliga ljud som ingen annan hör.

Visas den 2 februari kl 17.45.

‌”Land of dreams”

Politisk satir med Matt Dillon och Isabella Rosselini som utspelar sig i en nära framtid då USA stängt sina gränser. Bakom komedin om vem som egentligen har kontrollen över vårt undermedvetna ligger de iranska konstnärerna Shirin Neshat och Shoja Azari.

Visas den 30 januari 17. 00

”Speak no evil”

Psykologisk thriller av Christian Tafdrup där en dansk familj besöker en nederländsk familj de träffat på en Charterresa. Det som kunde blivit en trevlig weekend spårar ur i takt med att sociala konventioner löses upp.

Visas den 6 februari kl. 16.45

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS