Fight on a Swedish Beach! är inspelad i Varberg.
Fight on a Swedish Beach! är inspelad i Varberg.

Sverige har chansen i Cannes

Fight on a Swedish Beach!! sticker ut bland de tävlande kortfilmerna i Cannes, skriver Camilla Larsson.

ANNONS
|

Sverige har ingen långfilm med i Cannes i år. Nej, men däremot två kortfilmer i huvudtävlingen. För den oinvigde kanske detta inte låter som något att skryta med, men det är det. Senast en svensk kortfilm tävlade var 2010, då Frida Kempff vann jurypriset för sin Micky badar. I år fördubblas alltså vinstchanserna.

Madre är ett svensk-colombianskt samarbete, producerad av David Herdies på svenska Memento film och regisserad av Simón Mesa Soto. Den handlar om en ung flicka som bestämmer sig för att gå på porrfilms-audition. Målet är att bli rik och skaffa hus, motorcykel och lyxprylar, som hon förklarar på ”jobbintervjun”. Filmen är välspelad och sparsmakad, visar lite men förmedlar desto mer.

ANNONS

Film nummer två är inte bara svensk, utan också västsvensk. Fight on a Swedish Beach!! är producerad av Axel Danielson och Ellen Hallin på Plattform, regisserad av före detta Akademin Valand-studenten Simon Vahlne och inspelad i Varberg. Filmen är baserad på en verklig händelse och börjar med att ett gäng tonåringar Sieg Heilar med en glassgubbe. Till slut ingriper en av alla provocerade vuxna, men även ingripandet spårar ur.

Och man känner igen sitt Plattform. Precis som hos Ruben Östlund handlar det om att observera skeenden och beteenden och blottlägga våra inte alltid så ädla drivkrafter. Det är roligt och jobbigt och spännande samtidigt. Möjligen går en hel del av filmens humor och igenkännings-poänger en utländsk publik förbi: Breda dialekter, väder- och semesterprat, den svenska försiktigheten och oviljan att göra väsen av sig offentligt, för att nämna några.

Flera av filmerna, från länder som Filippinerna, Tunisien och Iran är, precis som Madre, starka berättelser om utsatta människor, som lever under svåra förhållanden. Där sticker Fight on A Swedish Beach!! ut. Men ännu mer gör nog spanska Timecode det. Den handlar om två vakter i ett parkeringsgarage, som hittar ett annorlunda sätt att fördriva arbetstiden på, och är både rolig och poetisk.

ANNONS

På lördagen visas samtliga tio tävlande kortfilmer i festivalpalatset. Söndag kväll får vi veta vilket spår juryn valde att gå på.

ANNONS