Svensk filmskådespelare död

ANNONS
|

Inga Ålenius föddes i Stockholm och studerade vid Stadsteaterns elevskola iNorrköping.Efter utbildningen flyttade hon till Göteborg och var under flera år knuten till Folkteatern och spelademed Kent Andersson i föreställningar som Happyland, Hemmet och Vingen.

I början av 90-talet arbetadehon medNils Poppei flera olika uppsättningar på Fredriksdalsteatern i Helsingborg (Två man omen änka,Spanska fluganochBröderna Östermans huskors).

Mest känd för svenska folket blev dock Inga Ålenius genom älskade tv-serier somRaskens,Hedebybornaoch framförallt Hem till byn. I den extremt långlivade tv-serien som rullade av och till i SVT mellan 1971 och 2006 spelade Inga Ålenius butiksbiträdet Astrid Ljung. Tillsammans med sin make Ivar (Karl G Gustafson)drev hon byns lanthandel och flyttade senare ihop med sin kollega John (Puck Ahlsell).

ANNONS

–Jag har växt upp och åldrats med Astrid. Jag var 30 år när första avsnittet spelades in och 60 år i det senaste, sadehon i en intervju med Helsingborgs Dagblad 2013.

Inga Ålenius filmdebuterade redan 1968 som Fröken Fräkeni Sven-Ingvars filmfiasko Under mitt parasoll. Senare arbetade hon med Ingmar Bergman i Fanny och Alexander och Den goda viljan, och medverkade i filmer som Masjävlar, Det nya landet, och Beck - Pensionat Pärlan.

Tillsammans med Eva Rydberg och Ewa Roos spelade hon härom året även iCarin Mannheimers teaterpjäs I sista minuten.

Inga Ålenius avled i helgen efter en tids sjukdom. Hon blev 78 år.

ANNONS