Nu filmatiseras Jonas Gardells roman. Johan Rheborg spelar Juha som vuxen i filmen En komikers uppväxt. För regin svarar Rojda Sekersöz som nyligen fick en guldbagge som årets nykomling.
Nu filmatiseras Jonas Gardells roman. Johan Rheborg spelar Juha som vuxen i filmen En komikers uppväxt. För regin svarar Rojda Sekersöz som nyligen fick en guldbagge som årets nykomling. Bild: Pontus Lundahl, TT

Rojda Sekersöz filmatiserar En komikers uppväxt

Nu filmatiseras Jonas Gardells självbiografiska roman En komikers uppväxt. För regin står Rojda Sekersöz, som i våras guldbaggeprisades som årets nykomling för debutfilmen Dröm vidare.

ANNONS
|

1992 kom Jonas Gardells roman En komikers uppväxt, första delen i en trilogi om uppväxt, vänskap, utanförskap och mobbing i 1970-talets Sverige.

Berättelsen kretsar kring tolvårige Juha, som allt mer utvecklas till klassens clown i ett försök att med humor klara sig i skolans stenhårda sociala hackordning.

Långfilm för första gången

Redan samma år som den publicerades omvandlades boken till en miniserie för tv i tre delar, med Björn Kjellman och David Boati i två av rollerna.

Nu står det klart att berättelsen för första gången också blir långfilm, i regi av Guldbaggeprisade regissören Rojda Sekersöz.

LÄS MER:Rojda Sekersöz gör film med Jonas Gardell

– Jag tycker det ska bli jättekul. Det är en jättebra text av Jonas Gardell som är en skitbra författare, säger Rojda Sekersöz till GP.

ANNONS

Rojda läste boken redan när hon gick på högstadiet och tyckte då att romanen var minst lika bra som när hon läst den i vuxen ålder.

– Det var under samma år på högstadiet som jag bestämde mig för att bli regissör, så det känns som cirkar som går runt. Det är fint, säger hon.

Nu jobbar dem med att försöka hitta rätt personer till rollerna för att kunna gestalta tragiken i berättelsen. Rojdas ambition är att våga regissera de barn som ska spela i filmen så ärligt som möjligt och att inte fega ur av rädsla att det skulle bli för jobbigt för barnen.

– Jag känner ett väldigt stort ansvar att förvalta den här berättelsen och jag känner att det är extra viktigt denna gången att lita på min förmåga som regissör och följa min inre kompass, berättar hon.

Manusförfattaren Jonas Gardell som har skrivit boken har funnits som stöd och kommer vara vid hennes sida genom processen.

– Både Jonas och Johan (Rheborg) har varit väldigt öppna och ödmjuka och jag känner att de litar på mig. Jag har gjort en långfilm och är ung och inte så erfaren men det är ju dem. Jag är väldigt glad över konstellationen, säger Rojda Sekersöz.

ANNONS

Som vuxen har huvudkaraktären Juha blivit en nationellt hyllad komiker och är på turné med föreställningen "En komikers uppväxt". En kväll efter showens slut blir han kontaktad av en av killarna ur mellanstadieklassen, vilket får honom att färdas tillbaka i minnet till uppväxten i Sävbyholm och göra upp med sitt förflutna.

Juha spelas av Johan Rheborg, som slog igenom i Killinggänget och blev än mer folkkär genom sina insatser i tv-serien Solsidan.

En komikers uppväxt blir hans första stora dramatiska huvudroll på vita duken. Den spelas in i Västsverige med start 10 september.

David Dencik kommer att spela Thomas Quick i nya filmen Quick, i regi av Mikael Håfström.
David Dencik kommer att spela Thomas Quick i nya filmen Quick, i regi av Mikael Håfström. Bild: Jessica Gow, TT

Regissören Mikael Håfström återvänder i höst också till Sverige för att göra film om en av vårt lands största rättsskandaler.

Quick blir hans första film på svenska sedan Ondskan 2003. I huvudrollen som Thomas Quick, numera Sture Bergwall, ser vi David Dencik.

Jonas Karlsson kommer att spela journalisten Hannes Råstam medan Alba August, aktuell i Netflix-serien The rain, syns i rollen som researchern Jenny Küttim.

FIlmen som spelas in i höst är inspirerad av hannes Råstams bok Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare, och manus är skrivet av Erland Loe.

Film om kidnappade Daniel Rye

Niels Arden Oplev, den danske regissören bakom thrillern Män som hatar kvinnor, kommer i oktober också att spela in delar av storfilmen Daniel i Västsverige.

ANNONS

FIlmen skildrar kidnappningen av den unge frilansfotografen Daniel Rye, som hölls fånge av terrororganisationen Islamiska staten i Syrien i 398 dagar. Hans medfånge, den amerikanske journalisten James Foley, dödades, men själv blev Daniel Rye frigiven. Filmen bygger på Puk Damsgårds bok Ser du månen, Daniel.

Redan i sommar drar inspelningen i gång i Göteborgstrakten av Neasa Hardimans irländska actionthriller Sea Fever. Skådespelaren Hermione Corfield spelar där kapten på ett fartyg vars besättning hotas av ett dödligt virus.

ANNONS