Robert Gustafsson om att göra om rollen som Hundraåringen

Allan Karlsson, hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, har blivit gammal. Nu är han 101 och dessutom är pengarna slut. Tur då att filmen får en uppföljare.

ANNONS
|

Premiärdatumet är satt till juldagen. Något som gör att inspelningsschemat är betydligt tajtare än förra gången när Nice FLX Pictures i samproduktion med bland andra Film i Väst spelar in uppföljaren till jättesuccén Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, titulerad Hundraettåringen som smet från notan och försvann, återigen med Robert Gustafsson i huvudrollen.

Budgeten uppskattas samtidigt vara ungefär i krokarna av föregångaren (som kostade omkring 63 miljoner) och fram till augusti skall produktionen hinna sträcka sig från Västsverige till Ungern och Thailand.

Som om inte det var nog måste huvudrollsinnehavaren dessutom spendera fyra timmar av varje inspelningsdag i sminkstolen. Med sådana förutsättningar är det inte konstigt att regissören Felix Herngren kallat in förstärkning i form av Måns Herngren.

ANNONS

– Det är otroligt lyxigt att kunna dela arbetet med Måns den här gången. Vi har ju jobbat ihop tidigare med Solsidan och det är ett tufft inspelningsschema, så detta gör det roligare och förhoppningsvis lite bättre, säger Felix Herngren.

– Vi turas om att ha regiansvaret varannan vecka medan den andra sitter med allt annat. Det är skönt för då får skådespelarna förhoppningsvis bara en röst i taget i örat, säger Måns Herngren.

Att de inte har någon bok att förhålla sig till den här gången ser de både som en för- och nackdel.

– Boken är ju en sjukt bra historia och det är skönt när du vet att det finns en början, mitt och slut. Så nu har vi ju haft vita papper vilket är lite läskigare. Samtidigt var det många delar i boken som inte gick att överföra till filmen. Här har vi i stället kunnat anpassa det mer, säger Felix Herngren.

Den första filmen om hundraåringen var en enorm publiksuccé med över en och en halv miljon besökare i Sverige och lockade även imponerande publik i bland annat Tyskland, Sydkorea och Frankrike. Baserat på siffror från 2014 har filmen spelat in över 342 miljoner kronor. En succé som Robert Gustafsson härleder till hur filmen går emot normer kring ålder.

ANNONS

– Jag tror det är vad folk gillar när de ser filmen. Att det är någon som lyckas med det omöjliga. När man är gammal finns bilden av att du ska mata duvor, ha ont och käka tabletter, men det behöver inte vara så.

– Jag var på en filmfestival i Kalifornien och då var folk så överraskade över att 100-åringen var en svensk komedi. De tänkte att Sverige enbart var Bergman och mörker, berättar Iwar Wiklander som spelar Allans kompis Julius Jonsson.

När teamet arbetar med humorn i uppföljaren så går de mycket på lust och vad de själva tycker är kul. Tanken är att fungerar det för dem så fungerar det förhoppningsvis för fler.

– Sen har i alla fall jag en väldigt svennebananig smak, säger Felix Herngren.

Robert Gustafsson, som har fler klassiska karaktärer än vad de går att räkna till, ser inga problem med att leta sig tillbaka till en roll han gjorde för flera år sedan.

– Det är väldigt smidigt. Allt förarbete är redan gjort kring hur karaktären skall låta, röra sig, tänka och vad den har för målsättning. Det är bara att kliva in.

Har du vant dig vid sminket?

– Man vänjer sig aldrig. Det är som att fråga om någon vänjer sig vid tortyr.

ANNONS

Oscarnominerad tortyr.

– Jo, jag tycker samtidigt det är kul att vi kör analogt och använder riktigt hantverk utan att något görs i datorn.

Hur ser du själv på att åldras?

– I och med den här rollen så ser jag det mer positivt. Att äventyret fortsätter även om du blir gammal och har ont på olika ställen. Så min dödsångest har nog halverats.

Fakta: Hundraettåringen som smet från notan och försvann

Vad: Uppföljaren till jättesuccén Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Regi: Felix Herngren och Måns Herngren.

I rollerna: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander med flera.

ANNONS