Pyjamasbio, skräck och Sommarskuggan väntar på barnens filmfestival Prisma

I kväll drar Göteborgs årliga filmfestival för barn i gång, med skräcktema, morgonbio i pyjamas och favoriten Sommarskuggan som kommer på besök. Dessutom får göteborgarna se både den nya Lassemaja-filmen och kortfilmen om Förintelseöverlevaren Hédi Frieds barndom före resten av landet.

ANNONS
|

Prisma har hållit i gång sin verksamhet även under pandemin, men årets festival blir den första där arrangörerna slipper tänka på restriktioner.

– Förra året var det inga restriktioner just under Prisma, men man hade det ändå i tankarna. Man var lite rädd, vågade inte boka upp för mycket workshops uti fall att. Det känns jättekul att vi slipper det nu, vi är så peppade, säger Erika Olsson, projektledare för Prisma.

Festivalen drar i gång på Bio Roy onsdag kväll med invigningsfilmen ”Lassemajas detektivbyrå – Skorpionens gåta”. Därefter väntar fem fullspäckade dagar av filmer och aktiviteter, främst på Hagabion, men man kommer också kunna gå på pop up-bio i Nordstan och regionala visningar hålls i bland annat Angered och Mölnlycke.

ANNONS

Gosedjuren får egen biljett

Den morgonpigga kan gå och se kortfilmspaket under en pyjamasvisning.

– Det är så mysigt. När man kommer till biografen får man väldigt gärna komma i pyjamas och ta med sig ett gosedjur. Även gosedjuren får en liten biljett vid ankomst. Och så får man frukost att äta medan man ser på filmerna.

Mellan filmerna på Haga kommer det hållas gratis workshops där man kan testa på alltifrån animation och VR till att skapa spökljud. Temat för årets Prisma är nämligen spöken och mysterium, vilket kommer att märkas både på biografens interiör och i urvalet av filmer, som ”Gremlins”, ”Coraline” och nya danska ”Spökarna”.

Prismas projektledare Erika Olsson är peppad inför årets festival.
Prismas projektledare Erika Olsson är peppad inför årets festival. Bild: Olof Ohlsson

– Sen har vi såklart Sommarskuggan! Det är ju bara så stort, det kommer bli superspännande, säger Erika Olsson.

Den älskade figuren från SVT:s ”Sommarlov” kommer besöka festivalen (och kanske sprida ut lite skuggslem) under lördagen. I samband med det kommer man också kunna gå en skuggbana och dansa loss på utomhusdisco.

Hédi Frieds barndom i animerad kortfilm

En av filmerna med mer allvarligt innehåll som har premiär under festivalen är Stina Wirséns ”Historien om Bodri”. Den animerade kortfilmen bygger på Hédi Frieds barnboksdebut med samma namn, som Wirsén också illustrerade.

– När hon berättade att hon ville göra det här kände jag mig både väldigt hedrad och lite nervös över hur jag skulle kunna göra hennes berättelse rättvisa, och hur vi skulle kunna förmedla det här till barn på ett sätt som fungerar. Det är en balansgång för att det inte ska vara för hotfullt och samtidigt inte väja eller ljuga, säger Stina Wirsén.

ANNONS
Stina Wirsén och Hédi Fried har tidigare gett ut boken ”Historien om Bodri”. Nu har den blivit film.
Stina Wirsén och Hédi Fried har tidigare gett ut boken ”Historien om Bodri”. Nu har den blivit film. Bild: Viktor Gårdsäter

I boken berättar Förintelseöverlevaren Hédi Fried om sin barndom med hunden Bodri och grannflickan Marika, och om soldaterna som kom och började bestämma över hennes familj under andra världskriget. Filmen är trogen boken, berättar Stina Wirsén.

– Den är ganska lugnt animerad. Ämnet i sig är så pass dramatiskt och stort så det behövs inga väldiga specialeffekter eller animationstekniska excesser för att föra fram budskapet. En bok kan man dessutom ta paus i från. Filmmediet går mer rakt in, det kan upplevas som ännu starkare, mörkare och mer dramatiskt. Så vi har spelat ner den lite grann när vi nu gör om den till film.

”Konst måste få bita tag”

"Historien om Bodri” är rekommenderad från sju år men Stina Wirsén poängterar att det är föräldrarnas eller pedagogernas ansvar att avgöra om den är lämplig för just deras barn och elever. Efter filmvisningen kommer det även hållas ett samtal mellan henne och barnpsykologen Hanna Weyler Müller.

Filmen ”Historien om Bodri” är trogen boken, berättar illustratören Stina Wirsén.
Filmen ”Historien om Bodri” är trogen boken, berättar illustratören Stina Wirsén. Bild: Stina Wirsén

– Det kommer alltid finnas barn som är känsliga, det är ju väldigt individuellt. Men för barn som försöker förstå och visar ett intresse för ämnet kan filmen vara ett bra verktyg. Om det kommer frågor kring krig, orättvisor, rasism och högerextremism, säger Stina Wirsén.

– I dag har vi krig nära oss och det finns många otäcka politiska strömningar, både i vårt land och runtom i världen. Det är något som barn tar till sig och som de skräms av. Då är det ibland bättre att få förklaringar till saker. Konst och kultur måste också få bita tag, annars blir det liksom ingenting.

ANNONS

Fakta: Prisma 2022

Vad?

Göteborgs filmfestival för barn och unga. I år med invigningsfilmen ”Lassemajas detektivbyrå – Skorpionens gåta” och andra filmer som ”Historien om Bodri”, ”Spökarna” och ”Titina”.

Var?

Invigning på Bio Roy, visningar på Hagabion, i Nordstan och regionala visningar i Angered, Mölndal, Mölnlycke, Tjörn, Ulricehamn, Tranemo och Hjo.

När?

Mellan 26 och 31 oktober.

LÄS MER:Visa "Playground" för skolbarn – i stället för att barnförbjuda

LÄS MER:Recension: ”Halloween” på Liseberg

LÄS MER:Lisebergs nya skräckhus med dödssynder får 15-årsgräns

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS