Svenska filminstitutets vd Anna Serner. Bild: Jerry Lövberg
Svenska filminstitutets vd Anna Serner. Bild: Jerry Lövberg

Massiv kritik mot Peter Aalbæk Jensen

Filminstitutets vd Anna Serner är en av dem som har problem med danske producenten Peter Aalbæk Jensens jargong: ”Det är inte något vi måste tycka är kul eller acceptera”.

ANNONS
|

Den danske stjärnproducenten Peter Aalbæk Jensens försvarande av de sexuella trakasserier han anklagats för väcker upprörda känslor i Filmsverige.

–Vi måste ha en inre kompass som styr våra handlingar. I de här mulliga mansgrisarnas värld har de ansett att de har ett högre värde än andra, säger Conny Brännberg (KD), ordförande för regionens kulturnämnd.

Han välkomnar att unga kvinnor, inspirerade av #Metoo-rörelsen, nu talar ut. Att så många kvinnor så länge tvingats acceptera vissa beteenden, tvingats lyssna till ord som är kränkande och fått göra avkall på sina ideal upprör honom.

Kommer att få konsekvenser

–Det är osunt, osmakligt, vidrigt och beklagligt.

Att Aalbæk Jensen försvarar de sexuella trakasserier han anklagas för är enligt Conny Brännberg helt oacceptabelt. Det kommer också att få konsekvenser:

ANNONS

–Vi ser djupt allvarligt på det här och kommer att se över vilka samarbetsparters vi ska ha i framtiden. Det måste vi som företrädare för väljarna, eftersom vi hanterar skattebetalarnas pengar, ha rätten att göra.

LÄS MER: Stjärnproducenten försvarar sexuella trakasserier

Även Anna Serner, VD för Svenska filminstitutet, kallar den danske filmproducenten Peter Aalbæk Jensens attityd oacceptabel - och nonchalant.

– Jag tänker att det är ett väldigt flagrant omedvetet sätt att förhålla sig både till sin makt och sitt kön – och till sina handlingar, säger hon.

Samtidigt påpekar hon att Peter Aalbæk Jensen är väl medveten om vad hon tycker. Hon ser stora kulturella skillnader mellan filmländerna Sverige och Danmark och menar att ”feminismen har kommit mycket längre här i Sverige”.

Ifrågasätter svensk jämställdhet

Danske skådespelaren Mads Mikkelsen och regissören Thomas Vinterberg tillhör dem som öppet ifrågasatt den jämställda svenska filmpolitik Anna Serner representerar och som hon blivit internationellt uppmärksammad för.

När Lars von Trier och Peter Aalbæk Jensen firade gemensam 60-årsfest fick Anna Serner en inbjudan prydd av ett sedesamt äpple. På andra inbjudningskort visade sig de kända danskarna helt nakna.

– Peter Aalbæk Jensen gör en grej av att vara enfant terrible, Lars von Trier med. Men jag skulle vilja påstå att det inte längre är något vi måste tycka är kul, acceptera eller bidra till.

ANNONS

#Metoo-rörelsen har öppnat upp

Nu är det här något de måste hantera på Zentropa i Danmark, menar Anna Serner.

Hon uppskattar att Film i västs nuvarande vdMikael Fellenius talar om nolltolerans för sexuella trakasserier, liksom att den regionala filmfonden tar Peter Aalbæk Jensens stötande jargong på allvar.

– Det vi nu måste diskutera på många arbetsplatser är vad som kan anses vara ett rimligt sätt att bete sig. Genom #Metoo-rörelsen har det plötsligt blivit tydligt hur det ser ut. Alla har varit medvetna om vissa saker, men ändå hållit tyst och fortsatt att göra affärer.

ANNONS