Mia Engberg.
Mia Engberg.

Feministisk porr funkar i Frankrike

ANNONS
|

I Sverige fick Dirty Diaries inte biodistribution, men förra veckan gick de tolv kortfilmerna upp på bio i Frankrike. Hur har reaktionerna varit?

- Journalister från alla stora medier har intervjuat mig och de verkade spralligt förtjusta. Det skiljer sig väldigt mycket från i Sverige, där debatten kring projektet mest handlade om att vi fick bidrag från Svenska Filminstitutet. Diskussionen om tanken bakom att göra feministisk pornografi försvann helt. Men fransmännen frågade om jag tyckte att projektet är ett resultat av tidigare generationers feministiska arbete eller om det står för en ny sorts feminism.

Vad svarade du på den frågan?

ANNONS

- Att det verkligen är ett resultat av våra mödrars kamp. Hade vi inte haft så mycket frihet hade vi antagligen inte hunnit göra porrfilm, ha, ha.

Vad skiljer Dirty diaries från vanlig porr?

- Att filmerna inte är gjorda för att tjäna pengar på människors behov av erotik, men är ändå gjorda för att vara sexuellt upphetsande. De har en konstnärlig ambition och är gjorda av filmare och konstnärer som aldrig har gjort porr tidigare. Att titta på traditionell porr är lite som att äta på McDonalds. Man blir mätt fort och mår lite dåligt efteråt. Dessutom vet man alltid vad man får, våra filmer är lite mer överraskande.

Hur ser du idag på debatten om att ni inte borde ha fått stöd från SFI?

- Att filmen sprids på seriösa festivaler och till och med får biopremiär – jag hade själv inte vågat sätta upp den på bio, den är lite för intim – visar att det var ett bra beslut av Filminstitutet att stödja oss. Jag tycker att det är mer tveksamt om staten ska stödja kommersiella projekt som Göta kanal.

Ni skrev ett manifest för feministisk porrfilm inför projektet. Blir det fler filmer?

- Många vill att vi ska göra en tvåa, men just nu är jag upptagen med att skriva på en långfilm helt utan sex, ha, ha. Om jag skulle göra mer skulle jag göra något med äldre kvinnor, det blev lite väl många unga smala vita kvinnor i den första. Det är roligt att se vad filmen har satt igång runt om där den har visats. Det är ju ett slags nybörjarverk, ett försök att uppfinna en ny genre. Jag är runt på en massa seminarier med kvinnor som vill fortsätta, senast i Paris.

ANNONS

Fotnot: Den 18 augusti kommer Dirty diaries ut på dvd i en billigare nyutgåva.

ANNONS