Dirty Dancing fyller 30 år

Det var långt från självklart att filmen Dirty Dancing skulle bli en succé. Faktum är att det mesta tydde på det omvända. ”Det kändes som att vi plågade oss för ingenting”, säger Jennifer Grey, som spelade Baby i den 30-årsjubilerande filmen.

ANNONS
|

För 30 år sedan, den 21 augusti 1987, hade Dirty dancing biopremiär. Det var när det begav sig väldigt lite som tydde på att filmen skulle bli en succé.

Enligt producenten ratades manuset 43 gånger och när arbetet väl kunde börja var filmens budget blygsam med Hollywood-mått; 5 miljoner dollar.

En storsponsor drog sig ur eftersom de inte ville bli förknippade med filmens sidoberättelse om ett oönskat barn och en abort.

Filmen skulle utspela sig på sommaren i New York men spelades in på hösten i North Carolina och Virginia. Det har berättats om en iskall badscen och höstlöv som fick målas gröna.

ANNONS

Swayze och Grey ovänner

Till råga på allt var de båda huvudrollsinnehavarna Patrick Swayze (Johnny Castle) och Jennifer Grey (Baby Houseman) ovänner sedan en tidigare filminspelning – och de fortsatte att bråka mellan tagningarna.

– Han tyckte att hon var en mes, minns producenten Linda Gottlieb i en intervju med Huffington Post.

– Hon var genuin, naiv. Vi gjorde åtta tagningar och Jennifer gjorde scenen annorlunda varje gång. Patrick var ett proffs, han levererade samma sak varje gång. Hon hade nära till tårarna och var känslosam och han drev med henne. Han var väldigt macho.

Jennifer Grey minns känslan av att ingen någonsin ens skulle se gå och se den färdiga filmen.

– Det kändes som att vi plågade oss för ingenting, säger hon till Self magazine.

Braksuccé på bio

Men mot alla odds blev manusförfattaren Eleanor Bergsteins delvis självbiografiska berättelse om Baby Housemans sommar med dansinstruktören Johnny Castle en omedelbar succé.

Det tog bara att par veckor att spela in produktionskostnaden –och med över 200 miljoner dollar i biointäkter blev Dirty dancing en av 1987 års mest inkomstbringande filmer.

Den anses av många vara en odödlig klassiker och den 30-årsjubilerande filmen har varit en populär attraktion på flera svenska utomhusbiografer den här sommaren.

ANNONS

Efter ”Dirty dancing” har Jennifer Grey blivit en symbol för skådespelare som aldrig lyckades upprepa den första stora framgången. Patrick Swayze nådde desto högre karriärmässiga höjder innan han tragiskt gick bort i cancer vid 57 års ålder.

”Handlar inte om sensualitet”

I en intervju med American Film Institute innan hans död 2009 försökte han förklara Dirty dancings popularitet.

– Den har så mycket hjärta. Det handlar inte om sensualiteten. Det handlar om människor som försöker hitta sig själva. En ung danslärare som känner sig som en produkt och en ung tjej som försöker ta reda på vem hon är i ett samhälle fullt av begränsningar.

I bildspelet ovan listar vi 20 saker som du kanske inte kände till om Dirty dancing. Läs och minns!

ANNONS