Crocodile Dundee: Så gick det sedan

I år har det gått 30 år sedan biopubliken förälskade sig i Mick ”Crocodile” Dundee. Här blickar vi tillbaka på succéfilmen från 1986 och tar reda på vad som hände sedan.

ANNONS
|

Den 26 oktober är det 30 år sedan Crocodile Dundee - en storviltsjägare i New York hade USA-premiär och i samma stund blev en sensationell världssuccé.

Den australiensiska filmen om den karismatiske vildmarksjägaren Mick ”Crocodile” Dundee hade haft premiär på hemmaplan fem månader tidigare.När det väl blev dags att erövra den amerikanska marknaden, och sedermera världen, hade filmen redan med råge spelat ihop till den i sammanhanget ringa produktionskostnaden 8,8 miljoner dollar.

Huvudrollsinnehavaren Paul Hogan, som var 47 år gammal när det begav sig, hade fått ett sent genombrott och aldrig tidigare haft en filmroll.Nu stod han plötsligt och skämtade inför hela skådiseliten på Oscarsgalan.

ANNONS

Hogan låg ensam bakom filmidén, skrev stora delar av manuset och finansierade delvis filmen själv. Något som han inte lär ha ångrat när Crocodile Dundee genererade intäkter som låg en god bit över 300 miljoner dollar.

–Det är en bra rollfigur, sammanfattade Hogan det hela i en intervju med LA Times 1986.

– I Australien har vi inga intressanta folkhjältar. Ned Kelly var patetisk. Han kunde inte ens råna banker ordentligt. Så jag bestämde mig för att skapa en hjälte själv. Och folk verkar gilla honom.

I bildspelet ovan blickar vi tillbaka på succéfilmen från 1986, vi berättar den osannolika historien om mannen som sägs vara ”den riktige Crocodile Dundee”, och tar reda på hur det gick sedan för Paul Hogan och några av hans motspelare.

ANNONS