Way out west också för filmnörden

Full Patte blandas med obskyra dokumentärer.

ANNONS
|

Årets filmprogram på Way out west är en rolig mix av högt och lågt, heta premiärer och obskyrt musiknördiga dokumentärer. Iallafall om vi ska tro Svante Tidholm, som ansvarar för urvalet.

Förutom musik och samtal erbjuder Way out west i år också drygt 50 filmer. Särskilda satsningar görs på kortfilm, samt dokumentärer på festivalens politiska tema Hållbarhet. GP ringde upp Svante Tidholm som parkerade cykeln för en kort pratstund under de sista förberedelserna på plats:

Hur har du tänkt tematiskt kring årets urval - finns där en röd tråd?

– Jag har gått på magkänsla, sånt som känns extra kul och har byggt ett program som blandar högt och lågt, spelfilm med dokumentär och kan tänkas passa så många festivalbesökare som möjligt. Premiären på amerikanska Swiss Army Man blandas med Chet Baker-filmen Born to be blue och en dokumentär som Tickled, sånt är roligt. Jag är också särskilt nöjd med kortfilmsprogrammet i år, och att ha fått hit en dokumentär som Bortom Lampedusa som vann guldbjörnen i Berlin i år.

ANNONS

Ligger tonvikten vid musikfilmer?

– Ja det skulle jag säga. Minst häften av filmerna har en musikkoppling på ett eller annat sätt, det kan också vara en koppling till festivalens övriga utbud och politiska diskussioner. Men bland årets musikfilmer finns till exempel About the young idea om The Jam och Brendan Tollers dokumentär Danny Says om Danny Fields som var manager för The Stooges, MC5 och Ramones när hanintearbetade för The Doors, Lou Reed och Nico.

Vi kanse både Nick Cave och Joy Division i tyska dokumentären B-movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989. Hur musiknördiga är årets filmer på en skala?

– Vi har alltid haft ett ganska starkt utbud av nischade musikfilmer och det tycker jag är jättekul. Då lockar vi också till oss de verkliga Die hard-fansen. Så de smala filmerna är en verkligt viktig del de också.

Hur politisk är årets festival när det kommer till film?

– Festivalen har Hållbarhet som tema, vilket är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat personligen och som går att tolka i bred bemärkelse även socialt. Vi har en rasism som växer och en miljö som går åt helvete, så därfinns många utmaningar. Det jätteviktigt att lyfta de politiska frågorna, och inte minst inom dokumentärfilm finns en stark vilja att förändra världen. Vi har till exempel en exklusiv förhandsvisning av Bugs. Men jag vill även nämna filmer som Cowspiracy, och Erik Gandinis The Swedish theory of love.

ANNONS

Vilken film sticker ut mest?

– Medan vi lever är ett absolut måste, Dani Kouyatés relationsdrama som kretsar kring hemvist och utanförskap. En modig film. Dessutom är det kul att vi har smygpremiär för Netflix-serien The get down som släpps samma dag.

ANNONS