Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

The night before

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Komedi

Komedi

The night before

Regi: Jonathan Levine, USA, 2015 (101 min)

Det är ett extremt amerikanskt fenomen; stonerkomedigenren där duon Cheech & Chong var pionjärer med filmer som Up in smoke (1978) och Still smokin (1983) om man bortser från tecknade Robert Crumb-filmatiseringen Fritz the Cat (1972). I The night before kommer drogerna i form av innehållet i en liten ask som Isaac (Seth Rogen) får i present av sin hustru som färdkost inför en traditionsenlig utekväll med vännerna Ethan (Joseph Gordon-Levitt) och Chris (Anthony Mackie).

De tre har varje julafton sedan Ethans föräldrar gick bort för 15 år sedan gett sig ut på en hejdundrande barrunda, men då Isaac ska bli pappa och Chris skaffat sig en framgångsrik idrottskarriär har de bestämt sig för att detta ska bli en avslutande, extra knarkad finalnatt. Dessutom har Ethan kommit över tre biljetter till den legendariska ”nötknäpparbal” som de i alla år trånat efter att bli insläppta på.

Sa jag att samtliga tre med råge passerat 30 och att detta inte på något vis lyfts fram som ett hyfsat patetiskt faktum? Det blir en emellanåt ändå småkul orgie i midnattsmässespyor, toasex, mms:ade snoppbilder, kokain, svampar, marijuana och snedtrippar, men då dessa substanser är det enda substantiella i filmen blir det i längden aningen sövande. Lika tröttsamt är det gamla beprövade greppet med produktplacering maskerad till parodierat överdriven dito i ett försök att komma undan med det. I mindre roller syns Miley Cyrus och James Franco spela sig själva, något som väl också får placeras i kategorin produktplacering.