The girl king

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Filmikonen Greta Garbo spelar drottning Kristina i den utpräglade Hollywoodfilmen Christina från 1933, en film där det fabuleras fritt kring den svenska regenten. Nu är det dags för Malin Buska att porträttera den unga, självständiga och handlingskraftiga Kristina i Mika Kaurismäkis nya film The Girl King.

Ingen skådespelerska i hela världen mår särskilt bra av att bli jämförd med Garbo, men Buska, mest känd för sin hyfsat stora roll i Snabba cash – Livet deluxe (2013), besitter en viss filmstjärnekarisma. Annars är det när man ser filmen svårt att inte tänka på att modetidningen Elle utsett Buska till Sveriges bäst klädda kvinna. I The Girl King har hon på sig den ena extravaganta skräddarsydda kostymen efter den andra, kostymer som hon bär med stor elegans. Kostymprakten är generellt det primära för Kaurismäki vilket i sin tur leder till att det då och då är lite maskeradvarning på den här internationella samproduktionen där dialogen förs på engelska, tyska och franska, men aldrig på svenska (lite skumt är det med svenska skådisar som pratar engelska med varandra).

ANNONS

För Mika Kaurismäki har det under hela karriären varit småjobbigt att hans lillebror Aki Kaurismäki är en mycket mer begåvad och framgångsrik regissör. Ibland får Mika dock ur sig en riktigt bra film (kanske någon som minns Zombie och spöktåget från 1991?), men i den kategorin hamnar inte The Girl King, som bara får begränsad biopremiär i Sverige.

Detta är ett försök till en film i samma stil som Shekhar Kapurs Elizabeth (1998) och Elizabeth – The Golden age (2007) där den formidabla Cate Blanchett porträtterar den brittiska drottningen Elisabet I. I Kapurs filmer finns ett actiondriv som saknas i The Girl King, som mest består av dialog och interiörscener.

Filmen koncentrerar sig på när Kristina blev regerande drottning och några år framåt. Av mentorn Axel Oxenstierna (en lätt parodisk Michael Nyqvist) har hon blivit uppfostrad som en prins och blivande kung. Detta, menar Kaurismäki, var anledningen till att Kristina fick "problem med könsidentiteten." Hon ratar alla friare och inleder i stället ett förhållande med hovdamen Ebba Sparre, spelad av Sarah Cadon.

Filmen lunkar på. Viktiga historiska händelser, till exempel den Westfaliska freden, avverkas utan att någon större dramatik uppstår.

ANNONS

Bäst är The Girl King när Malin Buska får lyfta fram drottningens starka personlighet. Hon är intelligent, orädd, språkbegåvad, snabb i tanken och rapp i replikerna. Hon är intresserad av kultur och religion och i det närmaste besatt av den franske filosofen Descartes (spelad av Patrick Bauchau), som hon faktiskt lyckas locka att besöka Sverige. De dramabitarna hade Kaurismäki gärna fått utveckla.

ANNONS