Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Paramount pictures

Scarlett i allra värsta actionsörjan

"Filmen är gravallvarlig och aptrist" skriver GP:s filmkritiker Mats Johnson.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

SCIENCE FICTION/ACTION
GHOST IN THE SHELL
Regi: Rupert Sanders, USA/Japan/Kina, 2017 (107 min)
*…x

X

Jo, jag vet att den japanska mangaserien Ghost in the shell har en hel del fans, men den här amerikanskjapanskkinesiska filmen, med Scarlett Johansson (som inte ser särskilt japanskt ut), i huvudrollen är science fiction-actionsörja av allra värsta sort.

När det gäller visuella lösningar påminner filmen en del om Metropolis, Blade Runner, Robocop, Matrix, Det femte elementet och några scener ur Videodrome. Sådant kan man sitta och fundera på för att få 107 evighetslånga minuter att gå.

Hjältinnan Major Mira (Johansson) är en cyborgsoldat som gärna springer omkring naken, mer eller mindre. Mira har beslutat sig för att ta reda på vem hon är, egentligen.
Filmen är gravallvarlig och aptrist. Agerandet är helt under isen från alla håll. Det är något av en bedrift att få franska karaktärsesset Juliette Binoche att framstå som usel, men regissören Rupert Sanders lyckas.

Johansson har visat actionklass som Natasha Romanoff/Black Widow, som anmärkningsvärt nog inte har några superkrafter, i Avengers- och Captain America-filmerna. Vad som lockat henne att medverka i Ghost in the shell är ett mysterium, för det handlar ju inte om ebb i kassan. Detta är lika skumt som när Matt Damon tackade ja till The great wall, som är den näst sämsta film jag sett på bio i år. Ghost in the shell är allra sämst.