Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så storsatsar GP på Göteborgs filmfestival

Masterclass med Ruben Östlund och egen kortfilmsfestival. Under årets filmfestival – som blir helt digital och coronaanpassad – kommer GP satsa extra mycket.

Det stod tidigt klart att det inte skulle gå att genomföra en traditionell filmfestival i Göteborg i år. Smittspridningen är fortfarande hög och det vore både oansvarigt och olagligt att låta filmälskarna dra runt bland stadens biografer och trängas i foajéer och trånga bänkrader.

LÄS MER: 15 filmer du inte får missa på Göteborgs filmfestival

Lösningen är såklart att göra festivalen digital, vilket den också kommer att vara i år. I stället för att myllra och mingla på biografen Draken får festivalpubliken mysa in sig i sofforna därhemma och stirra på sina skärmar.

Det låter kanske inte som Nordens största filmfestival utan mer som en ... tisdag, men det vankas intressanta nyheter, höjdpunkter och premiärer även i år. Dessutom blir det spänningsmoment i form av den nordiska filmpristävlingen Dragon award, kortfilmstävlingen Startsladden och Ingmar Bergman-tävlingen.

GP satsar extra på årets filmfestival

För GP:s läsare kommer det också märkas att tidningen faktiskt satsar extra mycket på filmfestivalen just i år.

– Den stora skillnaden är att GP inte bara bevakar utan också själva blir en av de digitala ”biograferna”. Vi kommer att visa nio kortfilmer och dessutom erbjuda Ruben Östlunds masterclass – direkt här på gp.se, säger tidningens kulturchef Björn Werner.

LÄS MER: Ruben Östlund hedersprisas på årets digitala filmfestival

Regissören Ruben Östlunds särskilda masterclass från biografen Draken kommer att visas från och med torsdag 4 februari kl 17, och filmerna i GP:s egen kortfilmsfestival (en samling av de bästa svenska kortfilmerna från tidigare festivaler) läggs ut i samband med att den vanliga festivalen drar igång på fredag 29 januari. De kommer sedan att finnas tillgängliga så länge filmfestivalen pågår.

Sanna Lenken på GP:s egen kortfilmsfestival

En av de filmer som kommer att visas på GP:s sajt är regissören Sanna Lenkens ”Konstnären får barn”. Hon är just nu aktuell med SVT:s hyllade och omdebatterade polisserie ”Tunna blå linjen”, men Lenkens kortfilm är något helt annat. Den vann publikens pris i kortfilmstävlingen ”Startsladden” 2018 och har beskrivits som både ett ”kraftpaket” till mammor och en känga till konstnärsmännen.

– Det är helt och hållet ett lustprojekt jag gjorde under min föräldraledighet. Jag behövde få ur mig alla de här funderingarna och tankarna jag hade och ville bjuda på mig själv. Tänkte att andra konstnärer och mammor skulle få en present, säger Sanna Lenken.

Fakta: Filmfestival på GP.se

Under Göteborgs filmfestival 29 januari – 8 februari visar GP nio prisbelönta kortfilmer av några av landets främsta regissörer och filmskapare.

”Götaplatsen #flerochfler” (2018) av Shahab Mehrabi.

”Ingen lyssnar” (2019) av Elin Övergaard.

”Konstnären får barn” (2018) av Sanna Lenken.

”Zlatan i Alperna” (2019) av Monne Lindström.

”Index” (2020) av Nicolas Kolovos.

”Daddy’s girl” (2020) av Julia Lindström.

”Min Börda” (2017) av Niki Lindroth von Bahr.

”Hingsten” (2016) av Ninja Thyberg.

”Studio 5” (2017) av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck.

Ruben Östlunds masterclass läggs upp på GP.se torsdag 4 februari kl. 17.00.

Alla filmerna hittar du på gp.se/filmfestival

Vad tänker du som regissör om en helt digital filmfestival?

– Att jag verkligen kommer att hinna titta på fler filmer än jag brukar. Annars är det mycket mingel och möten för min del på festivalen och jag hinner sällan se så många filmer. Men jag kommer naturligtvis sakna alla fysiska möten och själva bioupplevelsen. Jag älskar Göteborgs filmfestival, så en stor eloge till de som ändå jobbat fram det här digitala alternativet.

LÄS MER: Nu kan du se film på Pater Noster – ensam

Förutom kortfilmsfestival och masterclass kommer det såklart att även erbjudas mycket annat på GP.

– Läsarna kan som vanligt räkna med mustiga intervjuer från stora namn ur filmvärlden och bildreportage från den märkliga, ensamma filmvisningen ute på Pater Noster. GP är och har alltid varit bäst på att bevaka filmfestivalen. Detta är vår hemmaplan, också i år, understryker tidningens kulturchef Björn Werner.

FOTNOT: Göteborgs filmfestival pågår 29 januari – 8 februari.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.