Ruben Östlund håller lektion i film – på gp.se

Filma sådant du själv tycker är kul. Skaffa bra kontakter och lär känna ditt filmteam. Det är Guldpalmsvinnaren Ruben Östlunds tre råd till framtida filmregissörer. På gp.se möter du regissören i ett längre samtal om filmen och karriären från klockan 17.00 på torsdag.

ANNONS
|

Att bli filmregissör var inget självklart val för Ruben Östlund, som växte upp på Styrsö och efter gymnasiet började jobba på olika skidorter i Alperna. Där filmade han vännernas skidstunts, blev bra på det och fick jobb på ett produktionsbolag. Under 1990-talet fortsatte han att spela in olika skidfilmer i italienska alperna, Kanada och Val d’Isère – bland dem”Addicted” (1993) och ”Free radicals” (1996).

Med skidfilmerna som arbetsprover sökte han till regi-utbildningen på Högskolan för fotografi och film - och kom in. Under utbildningen gjorde han två uppmärksammade dokumentärer: ”Låt de andra sköta kärleken” som Guldbaggenominerades 2002 och ”Familj igen” – där han försöker återförena sina föräldrar som då hade varit skilda i 23 år, och nu var singlar.

ANNONS

Ovan nämnda filmer, och många fler, visas just nu på Göteborgs filmfestival som utsett Ruben Östlund till årets hederspristagare.

Ruben Östlund klipper just nu sin nästa storfilm ”Triangle of sadness”.
Ruben Östlund klipper just nu sin nästa storfilm ”Triangle of sadness”. Bild: Olof Ohlsson

LÄS MER:Ruben Östlund om nya filmen: ”ett extraordinärt spektakel!”

Från skidstunts till sjönöd

Från och med torsdag 4 februari sänds en Masterclass där regissören berättar om karriären, och visar olika filmklipp. Den ”lektion” han och Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborgs filmfestival, komponerat kommer också att visas på gp.se - från och med klockan 17 samma dag.

– Jag och Jonas pratar om filmerna i kronologisk ordning från skidfilmerna fram till ”The Triangle of Sadness”. Vi diskuterar lite vad jag har gjort, vilka beslut jag fattade och vad vi tänkte på när vi gjorde filmerna, säger Ruben Östlund.

– Publiken får en chans att titta närmare på det arbete jag gör i dag utifrån det jag gjort tidigare, och kan lära känna mig bättre som regissör.

LÄS MER:Ruben Östlund hedersprisas på årets digitala filmfestival

Ett tekniskt paradigmskifte

I samma veva som Ruben Östlund började på Filmhögskolan kom DV-kameran och den lättare tekniken, och med den möjlighet att producera billigare film.

–Det går hand i hand med att vårt bolag Plattform kunde bli framgångsrikt. Vi hade turen att komma in i filmbranschen när det skedde ett paradigmskifte med tekniken.

Nu står vi åter inför ett nytt stort skifte i filmvärlden, påpekar Ruben Östlund.

ANNONS

– Det ska bli spännande att se vad som blir det nya – men det vet vi inte än. Jag började filma i en tid då filmbranschen var kanske lite, vad ska jag säga, traditionell. Den lyckades inte riktigt utnyttja den nya tekniken på ett bra sätt.

Var det något som överraskade dig själv när du såg om alla dina filmer?

– Det var kul för man känner att det går en brygga mellan alla filmerna – även in i den jag sitter och klipper nu, ”Triangle of sadness”. Det syns att vi har fokuserat mycket på den här lite mer sociologiska approachen: att titta närmare på oss människor och vårt beteende.

Ruben Östlund:

Ålder: 46 år

Yrke: filmregissör och manusförfattare.

Familj: döttrarna Hilda och Alva, fästmön Syna Görcz, modefotograf bosatt i Hamburg.

Bor: i lägenhet i centrala Göteborg

Karriär: Långfilmsdebuterade 2004 med ”Gitarrmongot”. Har sedan dess gjort långfilmerna ”De ofrivilliga” (2008), ”Play” (2011), ”Turist” (2014) och ”The square” – som vann Guldpalmen för bästa film på Cannes filmfestival.

Aktuell: med nya filmen ”Triangle of Sadness” som han hoppas kunna tävla med i Cannes i sommar. Han är också hederspristagare på Göteborgs filmfestival, som visar samtliga hans filmer, även av kortare format och den sällan visade dokumentären ”Familj igen”.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS