Point break

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Kineser älskar 3D, action och Hollywood. Om de älskar extremsport vet jag inte, men det fick de med råge i den här nyinspelningen av 90-talsrullen Point Break – en av allt fler samproduktioner mellan Kina och USA. När den amerikanska marknaden blivit mättad riktar Hollywood blickarna långt österut, och för att lyckas måste de flexa genremusklerna ordentligt.

Så efter att Kathryn Bigelows surfar-thriller dammats av och skrivits om återstår bara skalet. Huvudpersonen Utah är FBI-agenten som infiltrerar en grupp extremsportare – ledd av den karismatiske Bodhi – för att hitta en grupp maskerade rånare. I övrigt är miljöerna och berättelsen nya. Alla extremsporter är med, filmen rör sig över flera världsdelar och rånarna beter sig som storskaliga Robin Hoods (om han vore narcissist).

ANNONS

Skådespeleriet var inte av världsklass i originalet, det var humorn och surfingen som funkade där, och här är det knappast vassare. Förutom svenske Matias Varela, känd från Snabba cash, som gör riktigt bra ifrån sig i en liten biroll.

Visst är det hisnande att se gänget bryta mot naturlagar i exotiska miljöer. Det är också det som gör Point Break värd att se. De fåfänga försöken att spränga in ett världssamvete – parat med en ego-existentialism (”Jag har bara ansvar för min egen väg”) – är rent provocerande.

När det verkliga syftet är att bli stor i Kina.

ANNONS