Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flossy Possy. Fyra gymnasiepolare möts igen för att festa loss i New Orleans. Och Oh vilket party det blir, och en kraftmätning. Och en frigörelseprocess. Bild: Michele K. Short

Partybrudar blir partykvinnor

Jada Pinkett Smith och Queen Latifah festar loss i hårt skruvade scener.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

Komedi

Girls trip

Regi: Malcolm D. Lee, USA, 2017 (122 min)

Texten börjar efter klippet.

 

Sasha, Dina, Lisa och Ryan. Bästisarna som bildar det stenhårda gänget Flossy Possy, partybrudarna som inte bangar för nåt. 1992 är de oskiljaktiga.

Men åren går, de börjar glömma bort sitt ”crew” och får nog med sitt eget. Upptakten till Macolm D Lees överraskande roliga komedi positionerar väninnorna: Dina (Tiffany Haddish) den kaxiga, utmanande, lika aggressiv som charmerande med dålig impulskontroll. Sasha (Queen Latifah) en gång cool journalist med kreddigt toppjobb. Nu hankar hon sig fram genom att driva en skvallerblogg. Lisa (Jada Pinkett Smith)- tvåbarnsmamma tidigt uppslukad av familjelivet, nu bitter, sviken och frånskild. Och så Ryan (Regina Hall) - bästsäljande kändisförfattare, som satsar allt på sitt varumärke.

Systerskap i fokus

När Flossy Possy sammanstrålar igen, tjugo år efter gymnasiet, för att gå på Essence festival i New Orleans har de alltså helt olika utgångslägen. Dina, som just fått sparken, beter sig som en tonåring på speed. Lisa är hypokondrisk och klär sig som en dam. Ständigt påpassade Ryan håller distans till skvallriga Sasha. När förvecklingarna tar fart sätts vänskapen allt mer på prov. Hårt skruvade scener avlöser varandra inte minst den kvällen Dina blandat absint i allas drinkar. En del lyckade poänger görs också på vitas fördomar om svarta. Scenerna då Ryan gör upp med sin otrogne man eller tillrättavisar sin vita pr-kvinna som försöker snacka svart slang sitter fint. När Dina och Lisa kör Golden shower-race på Bourbon street blir det totalt hämningslöst, och varför inte så länge det sker på deras villkor. Lyssna på väninnekören är budskapet. Eller som Aretha Franklin brukar sjunga: Sisters are doin’ it for themselves.