Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Noble Entertainment

Michael Keaton i toppform

The Founder blir allt annat än en reklamfilm för McDonalds.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

Biografi
THE FOUNDER
Regi: John Lee Hancock, USA, 2016 (115 min)
 

Michael Keaton, i absolut toppform, dominerar The founder på samma sätt som han gjorde i Birdman, alltså är han i bild mer eller mindre hela tiden, och så kan man ju göra en film med en skådis av Keatons kaliber framför kameran.


Utan Keaton, i rollen som Ray Kroc, och med ett mesigare manus hade The founder kunnat bli en reklamfilm för McDonald´s, men nu blir det verkligen inte så. Det är djärvt att låta en film kretsa kring en man som blir mer och mer girig, hänsynslös, cynisk och osympatisk i största allmänhet. Samtidigt är Kroc oavbrutet fascinerande i sin ihärdiga strävan efter att uppnå den amerikanska drömmen.

Halvalkoholiserad försäljare

Ray Kroc var en halvalkoholiserad kringresande försäljare, övertygad om att ju mer man producerar desto mer säljer man. Problemet är att produkterna som han har på lager är osäljbara.
År 1954 hamnar han i San Bernardino, Kalifornien. Där driver bröderna Dick och Mac McDonald en snabbmatsrestaurang kallad McDonald´s. Bröderna har rationaliserat bort all väntetid. Kunderna får maten direkt, tillagandet av burgare, milkshake och pommes frites är en symfoni av effektivitet.


Kroc ser framför sig möjligheten till ett växande hamburgerimperium, ett McDonald´s i varje gathörn i hela USA, på sikt kanske i hela världen, men Dick och Mac har inget som helst intresse av att expandera verksamheten.
Tja, vi vet ju hur det gick till slut. Däremot tror jag att dagens McDonald´s är en smula på tillbakagång. Konkurrensen har hårdnat. Unga föräldrar med barnvagn sitter kanske hellre på ett kafé i två timmar än mumsar i sig en Big Mac på fem minuter.