Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sagoskimrande. Lilianes (Isabelle Huppert) strävan från patéfabriken tillbaka till rampljuset är underhållande.

Huppert briljerar som bedagad sångerska

Den charmerande franska filmbagatellen Souvenir är helt och hållet uppbyggd kring Isabelle Huppert.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

ROMANTIK & MUSIK
SOUVENIR
Regi: Bavo Defurne, Frankrike/Belgien, 2016 (90 min)
 

Allt var inte bättre förr i tiden, men Eurovision Song Contest var definitivt mer hanterbar när antalet tävlingsbidrag låg på en rimlig nivå.
Gamla melodifestivalminnen, till exempel ABBA:s vinst i Brighton 1974, väcks till liv när man ser den charmerande franska filmbagatellen Souvenir, som helt och hållet är uppbyggd kring Isabelle Huppert, som numera gör vad som faller henne in.

Filmen inleds i socialrealistisk stil för att sedan bli sagoskimrande. Nej, detta är inget mästerverk, men en underhållande och musikalisk film, gjord för att tittas på en regnig söndag.

Liliane (Huppert) har ett ofattbart trist löpande band-jobb på en patéfabrik. Hon är apatisk och pratar inte med någon. När arbetsdagen är slut sitter hon ensam hemma i lägenheten, tittar på tv, röker cigaretter och dricker sprit.

Allt förändras när 22-årige boxaren Jean (Kevin Azais) börjar jobba på fabriken. Jean ser direkt att Liliane för trettio år sedan var känd under artistnamnet Laura, en sångerska som kom tvåa i ESC, men som i dag är bortglömd. För Jean är det kärlek vid första ögonkastet.
För filmens regissör Bavo Defurne är tematiken att en ung kille faller för en medelålders kvinna bara ett sidospår. Filmen handlar i stället i första hand om Lilianes försök till comeback, kanske få en hitlåt i klass med den gamla slagdängan Souvenir.

Huppert är säkerheten själv när hon står på scenen iförd eleganta kreationer och sjunger. Lite upprepande blir filmen under de sista 30 minuterna, men inte så det stör.
Huppert fick sitt stora genombrott 1977 då hon 24 år ung hade huvudrollen i Claude Gorettas Spetsknypplerskan. Huppert har visat fortsatt mästarklass i vitt skilda filmer som Pianisten, 8 kvinnor, Amour och Elle.