Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bradley Cooper och Lady Gaga i A star is born. Bild: Warner Bros
Bradley Cooper och Lady Gaga i A star is born. Bild: Warner Bros

Helt rätt filmroll för Lady Gaga

Lady Gaga briljerar som skådespelare och sångerska i Bradley Coopers omtolkning av A star is born, tycker Mats Johnson.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Filmrecension

LOVE STORY

A STAR IS BORN

Regi: Bradley Cooper, USA, 2018 (135 min)

För en sångerska går karriären spikrakt uppåt samtidigt som hennes manlige mentor brottas med alkoholproblem och inte har så mycket kvar att ge.

Sådan är handlingen i Judy Garland/James Mason-filmen En stjärna föds (1954) och förstås också i nyinspelningen från 1976 med Barbra Streisand och Kris Kristoffersson i huvudrollerna.

Nu tycker mångsidige Bradley Cooper (regi och huvudroll) att det är läge för att berätta historien en gång till, och han gör det riktigt bra med hjälp av Lady Gaga.

LÄS MER: Lady Gaga hyllas för sin filmdebut

A star is born är mellan sångnumren, som är några stycken, en lågmäld och gripande love story med lite independentfilmstuk. Det är först på slutet som filmen får en viss slagsida åt Hollywoodmelodram, men inte så det stör.

Jackson Maine (Cooper) är en framgångsrik och megakänd arenarockartist som har lite för många gitarrsolon i låtarna. Efter ett gig hamnar han av en slump på en drag-bar, för att dricka sprit. Upp på den lilla scenen dyker plötsligt servitrisen Ally (Gaga) och gör en superb version av La vie en rose.

LÄS MER: Madonna och Lady Gaga hänger i Borås

Maine förstår direkt att detta är en ung kvinna som kan gå hur långt som helst i den krasst kommersiella amerikanska musikvärlden. Kanske skriver hon egna låtar? Det gör hon. Det blir en sen natt som slutar på en bar där alla kunderna är poliser.

Man kan gå och titta på den här filmen bara för att lyssna på Lady Gagas fenomenala sånginsatser, men det är ju en sak att kunna sjunga och en helt annan sak att kunna agera. Gaga är väldigt mycket bättre än förväntat och det är även Cooper som hållit hemligt att han har en bra sångröst.